MAPA OSEĆANJA: Evo gde osećate sreću, gde prezir, a gde bes!

Način na koji se emotivno povezujemo s drugima je možda važnije za naše zdravlje od vežbanja, medicinskih tretmana i pravilne ishrane. Fiziološke senzacije koje doživljavamo, u zavisnosti od toga da li smo besni, uplašeni ili srećni, se zapravo nalaze u različitim delovima našeg tela. Najjednostavniji primer koji je svako od nas iskusio su crvenilo i vrelina u obrazima kada nas je zbog nečega sramota. To pokazuje da osećanje sramote energiju šalje u facijalne mišiće.

Prvo istraživanje koje je mapiralo na koje delove tela utiču određene emocije, izveli su finski naučnici. Mapa je napravljena na osnovu analize sprovedene nad 700 volontera. Dokazano je da svaka emocija aktivira određene delove tela. Svaka ćelija, membrana, tkivo, žlezda, organ reaguje na različitu emociju.

(old_image)

Kao što ste možda do sada primetili, sreća je najznačajnije osećanje koje utiče na ceo organizam, a centralni delovi koje pogađa su lice i grudi. Druga najjača emocija je ljubav i kao što možete videti na slici, kada volimo nekoga ili nešto, aktiviraju se tri zone u telu- grudi, lice i donji deo stomaka (odatle osećaj leptirića u stomaku kada se zaljubimo). S druge strane, gađenje aktivira zone koje se nalaze oko usta i grla. Bes uglavnom pogađa grudi i donji deo lica, kao i ruke.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još