Patrijarh Irinej zapalio badnjak ispred Hrama Svetog Save!

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh koji služi večernje u Hramu Svetog Save poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.

"Sretan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole - badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista."

Patrijarh je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg naroda a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.

"To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak," rekao je patrijarh.

On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.

Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.

U Subotici badnjak naložen u centru grada

Veliki broj građana Subotice okupio se ove večeri na centralnom gradskom trgu na osvećenju i paljenju badnjaka.

Srpski kulturni centar “Sveti Sava” i Srpska Pravoslavna Crkvena opština subotička u Subotici u okviru Božićnih praznika, tradicionalno obeležavaju Badnje veče paljenjem Badnjaka uz kratak umetnički program u centru grada.

Vernici su se okupili popodne u porti Crkve, odakle je u 17 časova krenula litija prema spomeniku Cara Jovana Nenada u centru grada, gde je izvršeno posvećenje i paljenje Badnjaka.

Paljenje badnjaka u Žiči

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u kraljevačkoj opštini, svečanim i večernjim liturgijama i paljenjem badnjaka obeležen je Badnji dan.Ispred manastira Žiča, u prisustvu sveštenstva i monahinja manastira Žiča, nekoliko stotina vernika čekalo je da sa vatre na kojoj je zapaljen badnjak do njih dolete iskrice, poneko seme pasulja, kukuruza ili metalni novčić za sreću, zdravlje i rodnu predstojeću godinu.

Prema savetima sveštenstva, za badnjak se bira mlado hrastovo ili cerovo drvo, a u kuću ga treba uneti tek kada padne mrak, uoči posne, ali bogate večere.

Na Badnji dan, prema tradicionalnim verovanjima i običajima, ljudi treba da se pomire sa onima sa kojima su bili posvađani i da vrate sve svoje dugove. Tradicionalnim spaljivanjem badnjaka poslednji dan hrišćanskog posta proslavljen je i u portama Crkve svete Trojice, hrama svetog Save, ostalim crkvama u Kraljevu i Crkvi svetog Nikole u Ušću.

Paljenju badnjaka u trpezariji Svetog Save u manastiru Studenica, prisustvovalo je stotinak meštana ovog kraja, ali i vernika iz drugih delova Srbije.Bozićna liturgija u manastiru Žiča, sutra, u sredu 7. januara počinje u 5 sati i 30 minuta.

Badnjak zapaljen i ispred crkve SV. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Hladno vreme nije smetalo velikom broju građana Kosovske Mitrovice koji su večeras prisustvovali osvećenju i paljenju badnjaka ispred crkve Sv.Dimitrija u ovom gradu.

Protojerej Milija Arsović iz hrama Sv.Dimitrija poručio je da treba da se radujemo molitveno I da živimo složno i dostojanstveno, kao što su to naši preci radili,

“Najradosniji dan, praznik nad praznicima, temelj svih ostalih praznika jeste dan Božića a Badnji dan jeste priprema za samo njegovo rođenje, da bi zajedno sa anđelima pevali, slavili i radovali se i da kazemo slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima i da živimo složno, dostojanstveno, kako su to naši preci radili, ” - kazao je Arsović.

Kurir

Pogledajte još