Kim Kardašijan nije srušila internet, ali ovo bi moglo!

OVA GODINA trajaće sekundu duže nego 2014.

Odluku o tome donela je ovaj Međunarodna služba za rotaciju Zemlje (IERS). Dodatna sekunda biće ubačena u ponoć 30. juna.

Dodavanje sekundi, ako niste s time upoznati, prilično je često. Otkad se praksa uvela 1972. godine, dobili smo 25 sekundi, prenosi Guardian. Sekunde se dodaju kao odgovor na činjenicu da Zemlja usporava, a Peter Whibberley iz britanske Nacionalne laboratorije za fiziku kazao je: "Atomski satovi puno bolje održavaju vreme od Zemlje. Stabilniji su više od milionn puta".

Koordinisano univerzalno vreme, prema kojem se svet ravna, računa vreme prema 400 atomskih satova koji mere prema najvišoj tačnosti. "U prošlom vremenu Zemlja je bila glavna referenca i satovi koje je napravio čovek su njoj prilagođavani. Od početka '60-ih atomski satovi postali su osnovna referenca. Prilagođeni su da idu u skladu sa Zemljom. A onda je 1972. odlučeno da će se, umesto prilagođavanja koliko brzo satovi otkucavaju, ostaviti da otkucavaju svojom brzinom te je uvedena dodatna sekunda", ispričao je Whibberley.

Ali, dodatne sekunde predstavljaju problem tehnologiji. U 2012. dodatna sekunda uzrokovala je odlaganje 400 letova Qantasa i srušila stranice kao što su Reddit, Foursquare, Yelp i LinkedIn. Oko čitavog sastava vode se burne rasprave: primeri SAD, Francuska, Meksiko i Japan zalažu se za to da pustimo atomske satove da idu u skladu sa Zemljom, a onda, nakon nekoliko vekova, kad se sve te preskočene sekunde nakupe do sata, možemo pomeriti satove unapred ili unazad. Velika Britanija i Rusija tome se protive.

U svakom slučaju, 30. juna 2015. sat će otkucati 23:59:60, a to bi ponovo moglo prouzrokovati probleme na internetu, budući da mnogi sastavi nisu programirani da se "nose" s neočekivanom dodatnom sekundom. Kako bi upravo tome doskočili, Google, recimo, dodaje deliće sekunde programima u godini pre "preskočene" sekunde, kako bi se sekunda postepeno nakupila do trenutka dok je treba dodati, i tu akciju nazivaju "razmrljavanje preskoka".

Dakle, Kim Kardašijan nije srušila internet, ali ovo bi stvarno (barem delomično) moglo pa ako u to doba budete online, nemojte se iznenaditi ako se nešto poremeti i iskoristite to vreme najbolje moguće - ipak će jedna sekunda trajati dve.

Guardian/Index.hr/Nadlanu

Pogledajte još