Pet uzroka neprijatnih mirisa kod žena i kako da ih se rešite

Bakterijska vaginoza - Bakterijska vaginoza (BV) zvuči zastrašujuće, ali je zapravo vrlo uobičajena stvar. To je i najčešći uzrok neprijatnog vaginalnog mirisa, tvrde iz klinike Mejo.

Svaka vagina prirodno je ispunjena bakterijama, a BV je jednostavno bujanje tih bakterija. Većina žena će se barem jednom u životu susresti s BV-om. Uzrok je nepoznat, a pod većim rizikom su one koje imaju nezaštićene polne odnose i često ispiraju vaginu. Ostali simptomi uključuju svarb, boln i pojačan sekret.

Neki oblici BV-a će se sami povući, ali se preporučuje odlazak kod ginekologa kako bi se sprečile retke, ali ozbiljne posledice. Najčešći tretman je jednostavan, poput antibiotika.

Gljivične infekcije - Ove infekcije su vrlo uobičajene, ali i veoma neprijatne. Simptomi su slični kao i kod vaginoze, uz dodatak lepljivog, belog sekreta. Gljivična infekcija ne zahteva antibiotike, već najčešće vaginalete.

Iako se neke od vaginaleta mogu kupiti bez recepta, kod ovog obolenja svakako treba posetiti ginekologa, kako bi se ustanovilo o kojim gljivicama se radi i koji lek na njih najbolje deluje.

Polno prenosive bolesti - Neke polno prenosive bolesti mogu prouzrokovati neprijatan miris, a najčešći su to hlamidija i gonoreja. Obe bolesti su uobičajene i lako se leče, ali ako se zanemare, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nažalost, obe mogu, ali i ne moraju imati simptome, pa ljudi sa njima žive i ne znajući da ih imaju.

Najčešći simptomi su bolno mokrenje, sekret neprijatnog mirisa. Ako imate neki od tih simptoma obavezno posetite lekara, a rizik izbegnite korišćenjem zaštite tokom seksa.

Upalna bolest karlice - Upalna bolest karlice nastaje kada bakterije (najčešće polno prenosive) putuju kroz vaginu u maternicu. To je često rezultat nedijagnostifikovane polno prenosive bolesti, kao što je hlamidija. Sa bolešću se najčešće živi dok se ne osete hronični ili zbog nemogućnosti začeća, jer često nema simptoma. Ako su prisutni, mogu uključivati bolove u karlici, neprijatan miris, pojačan sekret, groznicu, umor, bolan polni odnos ili bolno mokrenje.

Često se leči antibioticima, iako može ostaviti oštetećeno tkivo s trajnim posledicama. One mogu uključivati hronični bol, neplodnost ili vanmaterične trudnoće.

Loša higijena - Moguće je da je uzrok vaginalnog mirisa u lošoj higijeni. Treba voditi računa da svi delovi budu čisti i sveži. Pre svega, temeljno se operite svaki dan, ali isključivo toplom vodom i blgim sapunom, bez posebnih deterdženata i gelova. Žene imaju masnoće i znojne žlezde u vaginalnoj zoni, koje takođe mogu da prouzrokuju mirise.

Dobro se obrišite potezima do napred prema nazad posle korišćenja WC-a i svaki dan menjajte donji veš, čak i ako ne stignete da se tuširate. Postoji mnogo proizvoda koji vam obećavaju da ćete se rešiti mirisa, ali ih izbegavajte. Vaginalni sapuni, sprejevi, kreme, maramice - sve nude navodnu izuzetnu čistoću, ali zapravo izazivaju još više problema. Oni uklanjaju neke od korisnih bakterija, a parfemisani proizvodi uzrokuju iritacije.

Izvor: Vesti online

Pogledajte još