10 GODINA ZNALI ZA NJEGA Surovi islamista repovao na francuskoj televiziji

Jedan francuski kanal je još 2005. godine u okviru dokumentarnog programa prenela reči Šarifa Kuačija koji je opisivao kako je njega i njegovog brata imam Farid Benjetu uveo u radikalni islamizam, prenosi Blic.

Prema tadašnjim Šerifovom priznanju, imam im je činio da se obojica “osećaju važno”.
Šerif Kuači (levo)

U emisiji je rekao kako je imam Farid uticao na njega a prepričao je i kako su ga učili da koristi kalašnjikov.

“Farid mi je rekao da su njegovi tekstovi dokaz zašto je dobro biti bombaš samoubica. On u svojim tekstovima piše kako je dobro umreti kao mučenik”, tadašnje su reči su Šerifa Kuačija koje je prenela francuska televizija.

Policijske snage koje su danas pretražile stan Šerifa Kuačija pronašle su snimke propovednika mržnje, kao i dečiju pornografiju.

Braća su rođena u Parizu. Ostali su siročad i živeli u Bretanji. Sa 18 godina su se preselili u Pariz i živeli su u siromašnoj stambenoj četvrti u 19. arondismanu. Šerif je već tada hapšen zbog dilovanja droge i sitnog kriminala.

Šerif je radio kao kurir, prodavac ribe, instruktor fitnesa, a jedno vreme se okušao i kao reper. O njegovom starijem bratu Saidu (34) zna se mnogo manje.

Ubrzo su regrutovani u lokalnu bandu koju su vodila dva imama iz severnog Pariza, a jedan od njih bio je Farid Benjetu – domar koji je postao imam.

Radi se o bandi mladih huligana koja je postala radikalna, kako ih je opisala francuska obaveštajna antiteroristička jedinica.

Veruje se da je Šerif postao radikalni islamista 2003. godine nakon lošeg postupanja prema Iračanima u zatvoru Abu Graib, i invazije na Irak.

On je, pod vođstvom emira Farida Benjetua, regrutovao džihadiste za Irak, tamošnji ogranak Al kaide.

Šerif Kuači je hapšen tri oputa - 2005, 2008 i 2010. godine. Osuđen je 14. maja 2008.na tri godine zatvora zbog povezanosti sa džihadistima u Iraku.

Pogledajte još