SUMORNA PROGNOZA: Srbiji i Hrvatskoj biće najgore u 2015. godini!

Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja na rang-listi svetskih ekonomija koje će ove godine imati najveći pad BDP, pokazalo je istraživanje britanskog Ekonomist intelidžens junita. Srbiji je već krenulo loše jer je na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodato samo 34 odsto državnih obveznica, a na drugoj 57 odsto.

Prodaja obveznica je način zaduživanja države, koja na taj način dobija novac da isplati ranije prodate obveznice, ali i da finansira tekuće rashode iz budžeta. Ako ne proda dovoljno državnih obveznica, onda mora da se zadužuje na drugi način, na primer, njihovim emitovanjem u inostranstvu što je skuplje.

Aukcija

Država je na aukciji na Badnji dan prodala hartije od vrednosti od 3,4 milijarde dinara, a ponuđene su obveznice u vrednosti od 10 milijardi dinara. Na drugi dan Božića, juče, ponuda je bila ista, a prodati su zapisi vredni 5,7 milijardi. Država je htela da dobije 20 milijardi, a investitori su odlučili da joj pozajme samo 9,1 milijardu.

Miroslav Radaković, glavni broker Sinteza invest grupe, za Kurir objašnjava da prve dve aukcije treba uzeti s rezervom jer su praznici i deo banaka nije radio. Moguće je, kako dodaje, da je zato prodaja slaba. Ako se nastavi takav trend, to je loše za budžet jer neće biti para za razne rashode, plaćanje roba i usluga, plate, investicije, subvencije...

Alternative

Upitan koje su alternative, odgovara da država može da pokuša prodaju na međunarodnom tržištu. Međutim, ističe, tamo će i kamata zaduživanja biti veća, verovatno za oko 1,5 odsto.

- Dosad je potražnja za državnim obveznicama bila dobra, uglavnom su ih kupovale domaće banke koje imaju dosta novca i ovakva ulaganja su im najsigurnija. Monetarna politika je takva da je bankama najisplativije da pozajmljuju novac državi - navodi on.
Izvor: kurir

Pogledajte još