Hrvatska danas bira predsednika: Josipović ili Kolinda?

To su šesti po redu predsednički izbori u nezavisnoj Hrvatskoj, a prema istraživanjima javnog mnjenja kandidati vode "mrtvu trku", te se stoga oni smatraju istorijskim i najneizvesnijim do sada.

Birališta će biti otvorena u sedam časova, a zatvorena 12 sati kasnije, a biračko pravo će moća da iskoristi oko 3,8 miliona hrvatskih građana.

Ključna reč predizborne kampanje bila je zajedništvo - Grabar Kitarović traži da "već jednom prestanu podele" i naciju poziva na obnovu jedinstva iz devedesetih, dok Josipović svoju politiku sažima u kratkoj proklamaciji da želi biti predsednik svih građana.

Josipović poručuje da je "spreman za pobedu, a Hrvatska za novu eru politike" i uveren je da će njegova pobeda označiti i kraj duge političke blokade i krize i biti pobeda tolerantne i demokratske Hrvatske.

Kakav god bio ishod", kazao je, "poštovaće zelost i kapacitet hrvatske političke javnosti".

Ukoliko uspe da u finišu izbora pobedi Josipovića, Grabar Kitarović bi bila prva predsednica u istoriji Hrvatske. Građanima je obećala rešavanje privredne, socijalne i sveukupne situacije u Hrvatskoj.

Poručila je da bi uslovila put Srbije u Evropsku uniju i za razliku od Josipovića, smatra da Hrvatskoj nisu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, pa ni takozvana Druga Republika, jer su, kaže, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorenjeni u Domovinskom ratu.

Izbore će pratiti gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.

Inače, u prvom krugu iz predsedničke trke su ispali Sinčić i sa 6,30 odsto glasova, kao čertvrtoplasirani Milan Kujundžić - kandidat Saveza za Hrvatsku.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još