Cene gradskog prevoza ostaju iste

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da cena prevoza za penzionere ostaje kao do sada 407 dinara godišnje, a neće biti umanjena nadoknada za prevoz zaposlenima, kako je to bilo ranije najavljeno novim tarifnim sistemom.

To znači da će većina cena po kojima je do sada plaćan prevoz ostati ista, odnosno novine koje su bile predvidjene novim tarifnim sistemom, a koje su vezane za mesečne markice, neće zaživeti.

Takvu odluku je, rekao je Mali, doneo Grad Beograd u dogovoru sa Vladom Srbije.

Iznos od 407 dinara godišnje se odnosi za prevoz penzionera starijih od 65 godina, precizirao je gradonačelnik, a cene se neće menjati ni za studentske markice.

"Cena karata se neće menjati u odnosu na prethodni sistem", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

On očekuje da na nekoj od narednih sednica vlada donese odluku da zaposlenima u javnim preduzećima i državnim ustanovama u Beogradu poslodavac kupuje mesečnu markicu, a ne isplaćuje novac kao što je to bilo do sada.

Na taj način bi se, kako je ocenio, prihodi GSP-a povećali što treba da omogući da u dužem periodu sistem bude održiv i da se cene na duži rok ne povećavaju.

"Ovo je primer kako Vlada Srbije i lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Beograd, mogu zajedno da rade i štite socijalno ugroženo stanovništvo. Krajem decembra smo predstavili novi tarifni sistem koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovništa grada, ali imajući u vidu preporuku vlade i pomoć premijera, uspeli smo da pronadjemo način da zaštitimo najugroženije tako da se cene prevoza neće povećavati", rekao je Mali.

Mali je napomenuo da novine u tarifnom sistemu ostaju kada je reč o vremenskoj karti koja traje 90 minuta, trodnevnoj i petodnevnoj karti ostaju, kao godišnja karta koja će koštati kao 11 mesečnih karata. Pojedinačna karta će, kako je i predvidjeno novim tarifnim sistemom, biti ukinuta.

"Cene mesečnih karata vratiće se na stari nivo", podvukao je gradonačelnik i izrazio nadu da će na duži rok uspeti da se održi takav način funkcionisanja gradskog prevoza. On je apelovao na sve gradjane da redovno plaćaju karte.

To je, kako je rekao, neophodno da bi se pokrili troškovi funkcionisanja javnog prevoza u Beogradu koji iznose 900 miliona dinara na mesečnom nivou, a prihodi su 760 miliona dinara.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić je zatražio juče od gradonačelnika da se ne povećava cena karata za penzionere, kako je to bilo predvidjeno novim tarifnim sistemom koji je trebalo da stupi na snagu 1. februara.

Prema tom sistemu, penzioneri koji imaju primanja do 10.000 dinara vozili bi se potpuno besplatno, oni sa penzijom od 10.000 do 25.000 za 407 dinara godišnje.

Penzioneri koji imaju penzije od 25.000 do 50.000 dinara plaćali bi 990 dinara mesečno, a oni sa više od 50.000 - 1.495 dinara mesečno.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još