Pušenje u trudnoći - psihotična deca

Pušenje u toku trudnoće decu koja će se roditi suočava sa rizikom psihotičnih simptoma. Najnovija istraživanja obavljena na univerzitetima u Kardifu, Bristolu, Notingemu i Varviku ustanovila su tesnu povezanost između konzumiranja nikotina u vreme trudnoće i psihotičnih sindroma koji se kasnije javljaju kod novorođene dece.

Istraživanja su naučnici sa ovih prestižnih britanskih univerziteta obavili na 6.356 dvanaestogodišnjaka koji su u anketi odgovarali na pitanja o eventualnim simptomima koji bi ukazivali na psihotičnost - kao što su halucinacije ili pogrešna tumačenja postupaka okoline.

Prema rezultatima istraživanja, objavljenim u najnovijem broju Britanskog žurnala za psihijatriju, nešto više od 11 odsto dece (734) posumnjalo je ili potvrdilo simptome psihoze.

Nesumnjivo je potvrđeno da je pušenje u toku trudnoće tesno povezano sa rizikom da dete dobije simptome psihotičnog stanja. Istraživači su primetili da je najveći rizik da dete počne da pokazuje psihotične simptome ako su im majke u toku trudnoće pripadale kategoriji "strasnih pušača".

Istraživanje se takođe bavilo utvrđivanjem i da li je i koliki uticaj konzumiranja alkohola i marihuane u vreme bremenitosti na pojavu psihotičnih simptoma kod dece.

Otkriveno je da je konzumiranje alkohola u trudnoći povezano sa pojavom psihotičnih simptoma ali samo kod dece čije su majke nedeljno pile više od 21 jedinice alkohola u ranoj fazi trudnoće.

Samo je nekoliko majki u anketi izjavilo da je pušilo marihuanu u vreme trudnoće ali nije ustanovljeno da je to imalo bilo kakav uticaj na kasniju pojavu psihotičnih simptoma kod njihove dece.

Naučnici ističu da su razlozi za vezu između pušenja u trudnoći i psihotičnih simptoma kod dece još uvek nepoznati. Ali takođe su uvereni da izlaganje materice duvanu najverovatnije na posredan način utiče na buduću impulsivnost, slabljenje pažnje i shvatanje kod dece.

Oni su predložili dalja, detaljnija istraživanja kako pušenje utiče na plod u materici i posebno na razvoj i funkcionisanje dečjeg mozga. Procenjuje se da između 15 i 20 odsto majki u Velikoj Britaniji puši u toku cele trudnoće.

Psihijatar Stenli Zamit, profesor Medicinskog fakulteta u Kardifu i rukovodilac istraživanja, tvrdi: "Na naše neprijatno iznenađenje, nešto više od 19 odsto adolescenata koje smo intervjuisali imali su majke koje su pušile u toku trudnoće."

Pritom, zaključuje profesor Zamit: "Ako naša istraživanja pokazuju uzročno-posledičnu vezu između pušenja trudnice i kasnijih psihotičnih simptoma kod potomstva, onda možemo zaključiti da oko 20 odsto adolescenata u grupi koja je istraživana ne bi patilo od psihotičnih simptoma da im majke nisu pušile. A upravo zbog toga majčino pušenje može predstavljati važan faktor rizika u razvoju psihotičnih simptoma u populaciji jedne zemlje"...

KARDIF, BRISTOL, 9. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još