Ojačajte imunitet bez lekova: Uz pomoć OVIH namirnica bićete zdraviji

Ako imunitet shvatimo kao sposobnost da se izborimo sa svakom vrstom bolesti, onda nam zdravi stilovi života predstavljaju najbolji štit, tvrde stručnjaci. Čak i hrana određenog sastava može da ojača odbrambene snage, a još i danas se koristi šest drevnih namirnica za koje se odavno zna da pomažu jačanju organizma. To su: med, beli luk, južno voće, povrće, jogurt i čokolada.

Imunitet mogu da poprave i različiti farmaceutski preparati, a u poslednje vreme veoma su popularni oni koji sadrže polisaharidne ekstrakte azijskog podneblja, kao što je, na primer, beta-glukan. I veliki broj lekovitih preparata sa naših prostora, koji mogu da se nađu u različitim farmaceutskim oblicima u biljnim apotekama, kao što su ekstrakti belog bora, žalfije i kamilice, imaju antimikrobna i antioksidansna svojstva.

Takođe, treba izbegavati sve ono čime možemo da odmognemo imunskom sistemu u njegovom svakodnevnom radu, na prvom mestu psihofizička iscrpljivanje, prekomernu upotreba alkohola i hrane... Svaku infekciju treba shvatiti ozbiljno i potražiti pravovremeno lekarsku pomoć. Da bi odbrana organizma od virusa i bakterija bila efikasna, treba odvojiti svakodnevno 30 minuta za fizičku aktivnost, jesti umereno i pažljivo birati namirnice, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati.

Izvor: pressonline

Pogledajte još