Volite da kuvate, ali OVE GREŠKE u kuhinji mogu da vam UGROZE ZDRAVLJE!

Pravilo da se ruke peru pre pripreme hrane se podrazumeva i retko ko odstupa od njega. Međutim, još neki postupci, koje nažalost retko praktikujemo, mogu sačuvati naše zdravlje. Evo koje greške u kuvanju mogu uticati loše na naš organizam.

1. Perete sirovu piletinu pre pripreme

Potrebno je da budete potrebno oprezni kada pripremate piletinu, pa stručnjaci ne preporučuju da je perete pre termičke obrade. Naime, pranjem piletine u sudoperi razbacujete potencijalno opasne materije s mesa po kuhinji. Važno je i da nakon diranja sirovog mesa obavezno operete ruke, sudoperu i dasku za sečenje.

2. Ne stavljate hranu u frižider nakon što je isečete

Isečeno voće i povrće se brže kvari. Zbog toga voće i povrće koje ne pojedete odmah, što pre stavite u frižider.

3. Ne zamrzavate hranu na pravi način

Zamrznuta hrana bi trebalo da bude čvrsto umotana, kako ne bi upila ili ispustila mirise, ali i da joj kristali leda ne pokvare ukus.

4. Ne kuvate hranu dovoljno dugo

Dobar kuvar zna da proceni da li je meso ispečeno ili skuvano po dodiru, mirisu ili izgledu, ali to nije baš sigurno. Najbolje je da temperaturu mesa proverite kulinarskim termometrom. Nakon svake upotrebe obavezno operite termometar.

5. Hrana vam predugo stoji na sobnoj temperaturi

Sledeći put kada priređujete zabavu, imajte na umu da izložena hrana ne sme da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Zbog toga služite manje porcije, a ostatak hrane čuvajte u firžideru.

Nadlanu / izvor: StvarUkusa

Pogledajte još