Završen sastanak lidera BiH sa zvaničnicima SAD i EU

SARAJEVO, 9. oktobra 2009. (Beta) - U vojnoj bazi Butmir u Sarajevu danas je završen sastanak zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH.

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg (James Steinberg), šef švedske diplomatije Karl Bilt (Carl Bildt), evropski komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) i predstavnici Evropske komisije razgovarali su danas sa zvaničnicima BiH o državnoj imovini BiH, ulasku zemlje u EU i NATO, liberalizaciji viznog režima za građane BiH, reformi ustava i opštem političkom stanju u BiH.

Stajnberg je istakao da su SAD i EU opredeljene da sa domaćim političarima učine sve za njen brži put ka EU i NATO-u, ali da u narednim danima političari BiH treba da postignu dogovor o prevazilaženju krize i bržem putu ka evroatlantskim integracijama.

Karl Bilt je istakao da EU i SAD ne žele da BiH zaostaje za zemljama regiona, kao što se desilo u slučaju viznog režima. "Političari u BiH moraju doneti odluke koje će pomoći da se priključe Evropi", rekao je Bilt na konferenciji za novinare posle sastanka.

Evropski komesar Oli Ren je kazao da se sastanak odnosio na budućnost BiH. On je dodao da "lideri u BiH imaju 10 ključnih dana" i izrazio uverenje da "ova prilika neće biti propuštena".

Pogledajte još