Priča koja je pokrenula region: Pas zarobljen na slapu reke Une!

Fotografije psa delile su se društvenim mrežama zajedno sa molbama da neko ode na slap i pomogne životinji.

- Radi se o posavskom goniču koji je ko zna kako dospeo u reku Unu, a onda nošen silinom vode do ovog slapa gde je uspeo dosegnuti ovaj mali deo koji nije pod vodom. Nadzornici su pokušavali ovog nesrećnog psa spasiti dozivanjem kako bi skočio u vodu i tako ga spasu izvlačenjem na obalu, ali nisu uspeli. Ostaje nada da će se sam nekako izvući iz ove situacije… - pisalo je juče na Facebook stranici nacionalnog parka.

Poslednja rečenica razljitila je ljubitelje životinja koji su smatrali da ne treba čekati da pas sam spasi živu glavu, već da treba nazvati vatrogasce, članove rafting klubova, rendžere…

(old_image)

Juče je stigla i lepa informacija iz Nacionalnog parka Una da je pas spasen!

-Rano jutros se uspelo dozivanjem naterati psa da skoči u vodu i grčevitom borbom spasi i pređe na Hrvatsku stranu Une. Imao je sreće s obzirom na to da je bio pri kraju snaga. Nadamo se da će preživeti. Na osnovu dobijenih informacija, zaključujemo da je tokom lovnih aktivnosti sa hrvatske strane i progona divljači koja često u begu zna preplivati Unu, ovaj pas krenuo za njima i završio u reci, ali za razliku od divljači nije uspeo preći na drugu obalu...

-Obično se radi o srnama koje se u begu odluče spasiti plivanjem na drugu stranu. I ranije se primećivalo kako gonjena divljač sa druge strane Une pred lovačkim psima beži pa srne preplivaju na bosanskohercegovačku stranu Une. Očito da je ovakvim raspletom događaja spasen i gonjeni gonič.

(old_image)

-Prošle godine na unskim slapovima uzvodno od Štrbačkog buka su pronađeni srna i vepar koji su se verovatno ugušili tokom pokušaja da preplivaju Unu, bilo da su gonjeni ili ne. I srne su drage i mile, zar ne? – poručuju iz nacionalnog parka Una.

Nadlanu / izvor: zivotinje.rs

Pogledajte još