Internet ugrožava sudbinu televizije

MASTRIHT, 9. oktobra 2009. (Beta-AFP) - Rastuća popularnost interneta kao izvora informacija i pad oglašavanja u medijima ugrožavaju budućnost sve brojnijih evropskih televizijskih stanica, ocenili su stručnjaci na godišnjem sajmu MIPCOM u Mastrihtu.

Zahvaljujući digitalizaciji kablovskih i satelitskih mreža, broj televizijskih kanala u Evropi se u poslednjih pet godina udvostručio, pa tako gledaocima na starom kontinentu na raspolaganju stoje 162 informativna nacionalna i međunarodna televizijska kanala.

Ukupni prihod tih informativnih kanala kreće se između jedne i 1,5 milijarde evra, a ukupan prihod evropskih televizijskih distributera dostiže oko 80 milijardi evra.

Porast broja informativnih kanala od 2005. godine u najvećoj je meri posledica širenja višekanalnih servisa, poput satelita, kablovske distribucije, ADSL-a i sličnih tehnologija.

Ipak, stručnjaci upozravaju da sudbinu tih televizijskih kanala ugrožavaju kriza u reklamnom sektoru i sve veća popularnost interneta kao izvora vesti.

Pogledajte još