Ako ne želite da vam grudi "vise" morate da znate OVO!

Doktorka Dženi Vajt deo je Grupe za istraživanje zdravlja grudi na Univeritetu u Portsmutu u Velikoj Britaniji. Ona je proučavala uticaj vežbanja na grudi žena.

- Mnoge volonterke su dolazile u našu laboratoriju, pa smo ih snimali dok su vežbale. Tu su trčale u sprotskim brushalterima i bez brushaltera, a mi smo pratili šta se dešava sa grudima za to vreme – kaže doktorka Vajt.

Ljudi misle da se kod trčanja grudi samo pomeraju gore-dole, ali to nije sve.

- Otkrili smo da se od ukupnog pokretanja grudi gore-dole kreću samo u 50 odsto slučajeva. Mnogo puta su se pomerale i na stranu i napred-nazad – kaže ona.

Ako ne zaštitite grudi kako treba, trčanje vam neće biti samo bolno i neprijatno, nego možete da ubrzate i opuštanje grudi.

- Tkivo grudi veoma je osetljivo i ne sadrži mišiće koji ga pridržavaju. Ako stalno budemo istezali to tkivo, grudi će se prevremeno opustiti – objašnjava doktorka.

Najbolji način da to sprečite jeste da nosite sportski brushalter dok trčite. Neke žena rade i grudne vežbe da bi učvrstile tkivo ispod grudi, ali doktorka Vajt tvrdi da to neće sprečiti opuštanje, iako će ga svakako usporiti.

- Ako budete radili na grudnim mišićima, osećaćete se vitkije, a to može da vam pomogne i da smanjute bol u grudima – kaže ona.

Nadlanu / izvor: žena.blic

Pogledajte još