Levijatan: Film koji je nominovan za Oskara razbesneo Ruse!

Film, koji je prošle godine na Festivalu evropskog filma Palić 2014. dobio Zlatni toranj za najbolji film, u Rusiji će biti prikazan tek idućeg meseca ali to nije sprečilo salve kritika podsetivši mnoge na sovjetsku šalu na račun kampanje protiv "Doktora Živaga" Borisa Pasternaka - "Nisam ga čitao ali ga osudujem", piše AFP.

- Oni koji su videli film i oni koji nisu već su se uspleli u žustru raspravu. Verovatno zbog toga što nemaju suprotstavljena mišljenja o filmu, već o zemlji - piše sajt Gazeta.ru.

Film, koji je dobio Zlatni globus i nagradu za najbolji scenario u Kanu, je sumorni portret borbe jednog čoveka protiv neograničene moći ruske države. "Levijatan" je priča o automehaničaru u jednom malom mestu na severu zemlje koji se bori protiv planova korumpiranog gradonačelnika da mu uzme imanje.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinsk je u intervjuu listu Izvestia objavljenom na dan kada su saopštene nominacije za Oskara napao i režisera i njegovu viziju.

Filmom preovladava raspoloženje "egzistencijalne bespomoćnosti" i ne postoji nijedan "pozivitni heroj", rekao je on. Istovremeno, nastavio je ministar, likovi nisu "pravi Rusi" bez obzira na to koliko vodke popiju na filmu.

Predstavnik ruske pravoslavne crkve podržao je Medinskog.

- Očigledno je da je film snimljen za zapadnu publiku, odnosno za zapadnu elitu jer konstantno ponavlja popularne mitove o Rusiji - rekao je Vsevolod Čaplin Izvestiji ali je priznao da nije pogledao film.

Neki pravoslavni fundamentalisti, piše AFP, pozvali su čak na zabranu filma u kome su i neki sveštenici umešani u korupciju.

"Levijatan" je zlo, a u filmu nema mesta zlu, rekao je listu Kiril Frolov, predsedavajući Asocijacije pravoslavnih eksperata.

Analitičar Sergej Markov tvitovao je da je film "filmski manifest protiv Putina".
Mnogi kritičari i umetnici međutim hvale film i kažu da su optužbe i napadi na film neosnovani.

- Nema svrhe raspravljati se sa naivnim, neprofesionalnim teorijama da je Zvjagincev natopio svoje likove vodkom i da kritikuje vlasti kako bi išao na zapadnjačke festivale - napisao je Stas Tirkin, kritičar lista Komsomolskaja Pravda, i "Levijatan" nazvao filmom "o sadašnjem trenutku".

- Umetnici ne postoje kako bi lepo prikazivali ruske breze, šumarke i jezera. To je apsurdno - naveo je popularni pozorišni režiser Konstantin Bogomolov u izjavi za novinsku agenciju Ura.ru.

"Zadatak ruskog umetnika je da stvori veliko delo".

Festival u Paliću dodelio je Zlatni toranj filmu rađenom prema scenariju Olega Njegina za "snagu kojom oslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu".

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.