Ni slučajno nemojte puniti telefon preko noći!

Prva dobra stvar jeste da je energetska efikasnost punjača i telefona značajno poboljšana u poslednjih nekoliko godina i to zahvaljujući Internacionalnoj energetskoj agenciji (IEA). Naime, punjač kada je uključen u struju, bez telefona na njemu troši manje pola vata struje. To znači da jedan takav punjač na godinu dana može da potroši struje koliko je potrebno da se zagreje jedan bojler.

Kada se telefon uključi potrošnja energije u proseku dođe do 3,6 vata, a spada na 2,24 vata kada se baterija telefona napuni. Sa tim podatkom cena punjenja preko noći postaje značajno veća, jer telefon se minimum četiri sata puni bez potrebe.

Noviji "pametni" telefoni dolaze sa jedinstvenim, originalnim punjačima koji sprečavaju da ne dođe do neke havarije u trenutku kada baterija uređaja bude 100 odsto puna. Takođe, držanje telefona na punjaču duže nego što treba šteti samoj bateriji i smanjuje trajanje baterije. Ne previše, ali u situaciji gde par odsto pravi razliku, to ume da bude problem.

Ujedno, moderne litijum-jonske baterije "ne vole" kada su pune 100 odsto, već bi u najboljem slučaju bilo dobro kada bi korisnik mogao da ih napuni do 98 ili 99 odsto kako bi produžio njihov radni vek. Kratka dopunjavanja su najbolje rešenje.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još