Koliko ste željni seksa?

Za razliku od životinja, čiji se seksualni odnosi ograničavaju na razdoblje parenja i to isključivo s ciljem reprodukcije, čovekov je jedini cilj užitak. Muškarac (bolje rečeno dečak), koji prvi put masturbira sa trinaest godina, ne oseća želju za ženama. Naravno da mu to ne predstavlja nikakvo ograničenje da bi doživeo spontanu erekciju, koja je kod odraslog muškarca spoljašnji znak erotskog užitka.

U dobu u kome stičemo prva iskustva, u paru je pojam želje malo zbrkan. Želja je nedvosmisleno usmerena na odabranog partnera, iako je površna i lako ju je preneti na bilo kojeg partnera. Upravo u tom razdoblju i muškarci i žene ostvaruju brojne i kratkotrajne veze.

Šta se događa u stalnoj vezi?

Tada dolazi do veze sa stalnim partnerom. Ako se uspostavi dobra seksualna ravnoteža, ta veza može trajati dugo, čak i u slučaju da dođe do nekoliko spoljašnjih i nevažnih veza. Na početku je želja dovoljno snažna da često izaziva spontane erekcije. Par to može iskoristiti i maksimalno uživati. Kao što znamo, navika i godine smanjuju broj spontanih erekcija. Parovi se uglavnom ne uznemiruju zbog toga, a i ako bismo već potražili razlog tome, on je lepo rečeno jednostavan: želja je manja. I sasvim je prirodno da se smanjuje i na kraju nestane.

I muškarci imaju razdoblje menopauze

Da nam sreća ne bi potpuno okrenula leđa, par kada se želja smanji, povećava svoje znanje o seksu, o svom telu i telu partnera, o erotici koja je svojstvena samo čoveku i kakvu životinjski svet ne poznaje. Prirodno je da je želja neposredno vezana uz izlučivanje testostorona. Što je organizam stariji, manja je proizvodnja tog hormona. U tom razdoblju, što ga lekari nazivaju "muška menopauza" može čak potpuno prestati, i pojaviti se u razdoblju između 50-te i 70-te godine života. Tokom tog razdoblja teško dolazi do erekcija, koje su kratke i retke, a često ih prati i preuranjena ejakulacija.

Relativna nemoć muškarca

Ta relativna nemoć je organske, a ne selektivne prirode. To nije nemoć muškarca da postigne erekciju sa svojom ženom, dok ju može dostići s drugom ženom. Upravo suprotno, utvrđeno je da mnogi muškarci koji postižu zadovoljavajuću erekciju sa svojom ženom, koja je zna izazvati zahvaljujući svom iskustvu, ne uspevaju je postići s novom partnerkom, iako je mlađa i lepša, ali nema sposobnost erotizovati odnos!

Ta relativna nemoć – impotencija, može se potpuno izlečiti ubrizgavanjem testostorona, ako je njen uzrok pomanjkanje, odsutnot želje, iako to ima negativne posledice. Zbog prisutstva sintetičkog testostorona u organizmu mozak prestaje da stimuliše proizvodnju. Tako prirodna proizvodnja, koja je ionako slaba na početku lečenja potpuno i zauvek prestaje.

Šta uraditi kada počne da presušuje seksualna moć?

Jedan od problema parova posle dugo godina zajedničkog života, kada godine počnu da utiču na seksualnu moć žene, a još više na muškarce, jeste u tome što je naša želja u određenoj meri zavisna od biološkog ritma. To nije u kakvoj vezi sa razdobljima parenja kod životinja, iako je poznato da žene imaju veću želju za odnosom tokom ovulacije i u prvim danima menstruacije. One se lakše uzbude leti, a muškarci zimi. Muškarcima više odgovara jutro, a ženama posle podne i veče.

To svakako ne znači da se iz muškarca ništa ne da izvući u letnjim večerima. I žena koja opazi prve znakove nemoći kod partnera, morala bi izabrati trenutke koji su najpovoljniji za seksualne odnose.

Izvor: intimatemedicine

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.