Ni vakcinisani nisu bezbedni: Mutirani virus gripa uskoro i u Srbiji

Inače, u našoj zemlji juče je zvanično potvrđeno da je virus običnog gripa stigao i da je kod pacijenata izolovan takozvani svinjski grip - AH1N1. U Evropi 56 odsto obolelih od gripa ima mutirani virus, dok je od svinjskog obolelo 16 odsto.

- Moguće je da se sada ovaj tip virusa pojavi i kod nas. Zbog toga svi hronični bolesnici kojima je oslabljen imunitet moraju dodatno da vode računa. I oni koji su vakcinisani protiv gripa mogu da obole od mutiranog virusa, s tim što bi im klinička slika bila daleko blaža. Vakcina ih štiti 60 odsto - objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš.

Prvi smrtni slučaj
Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od gripa, i to u Vojvodini. Osoba je preminula na Klinici za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, jer joj je već bio oslabljen organizam od drugih bolesti. Na to se nadovezao i virus gripa tipa A.

Zato, upozorava ovaj stručnjak, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa. Prema nekim procenama, epidemija se neće javiti bar do polovine februara, a 15 do 20 dana je dovoljno da vakcina kod ljudi stvori imunitet.

Zbog lepog vremana, kaže dr Tiodorović, virus gripa je brže krenuo da se širi. Najviše su ugroženi mala deca, trudnice i hronični bolesnici. Unos voća, povrća i kiselog kupusa, koji ima najveći procenat vitamina C, treba pojačati u ovom periodu, a prostorije treba što češće provetravati, neki su od saveta kojih se treba pridržavati kada se virus gripa pojavi.

U domovima zdravlja širom Srbije kažu da su velike gužve, kakve se i očekuju u ovo doba godine.

- Od četiri slučaja ove nedelje, dva puta je registrovan AH1N1 pandemijski soj, u jednom slučaju AH3N2 i jedan slučaj gripa A bez podtipa. Grip je u porastu – kaže dr Snežana Medić, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka u Novom Sadu gužva je kod lekara opšte prakse, broj pacijenata koji su se obratili lekarima Doma zdravlja Niš sa simptomima sličnim gripu je uobičajen za ovo doba godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još