Klasični ciklus Beogradske filharmonije MUZIČKO PUTOVANJE U ITALIJU

"Beogradska filharmonija je divan orkestar koji će na ovom koncertu imati ulogu soliste. Kompozicije koje izvodimo obiluju detaljima, veoma su stilski i tehnički zahtevne, tako da će svi muzičari Filharmonije biti solisti od početka do kraja. Fasciniranost Italijom je zajednička svim delima na programu, a njene lepote stilski je najviše dočarao Mendelson", rekao je dirigent Mandeal, koji je gost Beogradske filharmonije više od 30 godina.

Muzičko putovanje započinje "Uspomenom na Firencu", Čajkovskog, koja je nastala nakon kompozitorovog boravka u Italiji. Prema njegovim rečima, ovo je kompozicija koju je stvorio sa najviše poleta i najmanje napora. Šubertova Uvertira "U italijanskom stilu", napisana je kao odgovor na popularnost Rosinijevih opera u to vreme, a Mendelsonova Simfonija br. 4 nosi podnaslov "Italijanska", čije su prve skice nastale u zemlji kojom je kompozitor bio opčinjen.

Zemlja optimizma, atmosfere i kolorita, inspirisala je na različite načine kompozitore romantičarske epohe. Čajkovski, Šubert i Mendelson stekli su bogate impresije o Italiji i pretočili ih u vanvremenska ostvarenja, koja su na programu Beogradske filharmonije.

Naredni koncert iz Klasičnog ciklusa zakazan je za 20. februar, pod upravom dirigenta Libora Pešeka.

Pogledajte još