Tri prioriteta buduće vlade

BEOGRAD, 13. januara 2007. (Beta) - Evropska integracija Srbije, poboljšanje životnog standarda građana i makroekonomija biće prioriteti buduće vlade izjavio je kandidat za premijera Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić.

"Moja buduća vlada će imati tri glavna prioriteta - integraciju u Evropsku uniju (EU), makroekonomski model koji bi omogućio 'grinfild investicije' od oko dve milijarde evra, i program za bolji život građana", rekao je Đelić u intervju francuskom radiju Radio Frans Enternasional (Radio France Internationale - RFI) u direktnom javljanju iz Beograda.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva vlade u okviru evropske integracije biće nastavak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, postizanje statusa kandidata za prijem u EU do kraja ove godine, kao i obezbeđenje "bele šengenske liste" do kraja 2008.

Đelić je rekao da će nova vlada, koju bi on predvodio, "učiniti sve da sarađuje s Haškim tribunalom, kako bi ispunila obaveze i uslove prema međunarodnoj zajednici".

Prema njegovim rečima, svi žele rešenje problema saradnje s Haškim sudom, a DS je rešena da to ostvari.

Đelić je rekao da je potrebno da međunarodna zajednica ne saopštava ništa u vezi sa konačnim statusom Kosova pre formiranja nove vlade i uspostavljanja stabilnih institucija u državi.
Đelić je u emisiji "Gost nedelje" RFI-a i pariskog lista "Ekspres", ponovio da je DS otvorena za saradnju sa svima koji dele njene njene vrednosti, ali nikako sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je u utorak da će kandidat za premijera Srbije biti bivši ministar finansija Đelić.

Pogledajte još