NEVEROVATNO: Brod po imenu "Kragujevac" plovio svetskim morima pre skoro 100 godina!

Grupa na Fejsbuku "Kragujevac kroz kviz" objavila je jutros fotografiju teretnjaka engleske proizvodnje koji nosi naziv centralnog grada Šumadije. Član ove grupe, Vladimir Predojević, navodi da je teretnjak "Kragujevac" napravljen u SouthShileds-u u Engleskoj 1920. godine. Bio je dugačak 121 metar i širok 16 metara i 30 centimetara.

- Njegova nosivost bila je zavidnih 8 233 tone. Parni motor je bio 2 500 konjskih snaga i davao je brzinu od 10 čvorova. Kasniji brodovi tipa "Empire" koji su građeni od 1 942. do 1 944. godine po izgledu i veličini nisu odstupali od "Kragujevca". Brod sa imenom našeg grada uvršten je u flotu Jugoslovenske linijske plovidbe iz Rijeke - navodi Predojević.

Vest zvuči neverovatno zbog činjenice da je brod poneo ime grada kroz koji protiče samo Lepenica koja leti može i da se pregazi, ali hroničari tvrde da je u prošlosti ova rekla bila plovna i da su njom brodile lađe. Grupa "Kragujevac kroz kviz" bavi se promovisanjem i očuvanjem istorije grada od 18. veka kada je bio prestonica Srbije. Svako od članova svoj doprinos daje objavljivanjem starih fotografija iz svojih albuma i tako na svojevrstan način rekonstruiše prošlost.

Izvor: blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.