O kako je čud(es)an ovaj svet

O kako je čud(es)an ovaj svet! reče u naslovu teksta za katalog Nada Serafimović. O kako divna veza neopterećujuće iskrena pop-arta i nadrealizma! reče neko iz publike. O kako je lep zvuk klavira uz zvuke moderne kućne tehnike! reče neko sa kolaža. O kako dabra izložba! pomislih ja i rekoh tiho, skoro u sebi, a da me svi čuju.

Jelena Trpković izlaže svoje najnovije kolaže u Blok galeriji   na Novom Beogradu, izložba je otvorena u petak, 9. oktobra, i trajaće do 21. oktobra 2009. godine - pa izvolite. 

Jelena nam se predstavila majstorski osmišljenim i izvedenim, likovno pojednostavljenih jednim (jedinim - samo njenim) sasvim iskrenim postupkom, tematski sadržajnim do situacije u kojoj je moguće tumačiti sve prema sasvim slobodnom izboru ali i kroz trenutna raspoloženja i emocije.

Lepo, prijatno veče, pravo Miholjsko leto iz priča, da uživaš u šetnji baš-baš, onako punim srcem, i onda lepo sve krunišeš jednom odličnom izložbom u blokovskoj galeriji u finom društvu, uz osvežavajuće pićence i druge đakonije. 

Šta nam još treba?! A da! Možda malo više razumevanja pravih vrednosti od strane onih koji plediraju da nešto znače u kulturi i umetnosti... i... ma pravi su bili tu, pa za druge u ovom momentu pomalo (sasvim) je i nebitno. Šteta je napravljena, ali prava umetnost opstaje i ostaje i uvek je iznad svega pa i ovakvih stvari. 

Blok galerija, kao jedna od mlađih galerija u Beogradu (a ne samo u Novom Beogradu), ne samo da se profilisala kao referentna institucija od značaja za kulturu u Novom Beogradu (i ne samo u Novom Beogradu) već iz izložbe u izložbu potvrđuje da kvalitet nije stvar geografije koja u ovom slučaju i nije baš nešto naklonjena ovoj galeriji, već stvar ljudi koji se bave umetnošću na ovaj ili onaj način, oduvek pa i sad, ovde i svuda, pa i u Novom Beogradu (a ne samo u Beogradu). Ko to neće da vidi... Šta da mu kažem?! Najblaže rečeno greši!!!

Na nama je da čestitamo umetnici na zaista briljantnim kolažima, na nezaboravnoj izložbi, i jedva čekamo sledeću (pošto sa pažnjom pratimo njen rad) i na prijatnom druženju. Hvala na svemu!!!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još