Jovanović: 21. januara zločin ne sme pobediti

BEOGRAD, 13. januara 2007. (Beta) - Vođa koalicije LDP-GSS-SDU-LSV Čedomir Jovanović rekao je danas u Beogradu da će se na izborima 21. januara glasati o stavu prema 12. martu 2003. - kada je ubijen premijer Zoran Đinđić i o stavu prema 5. oktobru 2000. - kada je pobedila demokratija, i da "zločin ne sme pobediti u Srbiji".

Na predizbornoj konvenciji svoje koalicije Jovanović je rekao da hapšenje saradnika haškog optuženika Ratka Mladića nije bilo "greška", već da je pogrešno što se na tome stalo.

"U Hag sa zločincima, a u Srbiji - obračun sa politikom koja se ostvarivala kroz zločine", poručio je Jovanović i ocenio da "svako mora da zna za šta se glasa" 21. januara.

Jovanović je rekao da bi institucije u Srbiji trebalo da sprovedu lustraciju, jer novo društvo u Srbiji ne mogu da "grade oni koji su Srbiju posvađali sa celim svetom".

Kao najveću vrednost svoje koalicije Jovanović je istakao insistiranje na istini o Kosovu, zločinu, tranziciji, kulturi, ekonomiji i neuvažavanju onoga što se mora poštovati.

Jovanović je pozvao majke, bake i žene da na dan izbora "budu ljute" na one koji su im sinove odveli na front, zbog unuka koji žive daleko u svetu i posla koji ne mogu da dobiju, a mlade da svojom energijom dokažu da su mladi.

Predsednica GSS Nataša Mićić, istakavši da politika koja pobeđuje politiku zločina, primitivizam, zaostalost, patrijarhalnost i predrasude.

"Nema kompromisa oko te politike, istine i odgovornosti, zato što nema kohabitiacije. Sprečavaćemo kohabitaciju, jer ona ništa dobro nije donela Srbiji", rekla je Mićić i obećala da ta koalicija neće odustati od borbe protiv radikala, socijalista i Vojislava Koštunice.

Kandidat za poslanika Vesna Pešić ocenila je da će ta koalicija 21. januara testirati Srbiju da li je zrela da pogleda sebi u oči i krene novim putem.

Kandidat za poslanika Vladan Batić pozvao je birače da 21. januara "naprave temelj slobodne i istinski demokratske Srbije".

Konvenciji Jovanovićeve koalicije prisustvovali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Grčke, Albanije, Hrvatske, Austrije, Australije, Španije, Finske, Holandije, Kine, Izraela i drugih zemalja koje je oko 4.000 ljudi pozdravilo burnim aplauzom.

Pogledajte još