Izložba, tribina, bioskop za kraj januara u Parobrodu

Nakon premijere predstave „Biti“, zapaženog video vizuelnog eksperimenta domaćeg, a holandskog umetničkog dizajn dueta Teyosh – „Dictionary of online behavior“ i promocije „39 dana juna“ Teofila Pančića u utorak 27. januara nas očekuju dva događaja:

Nakon zajednički isproduciranog obeležavanja 25. godišnjice pada Berlinskog zida zajedno sa ambasadom Nemačke u Beogradu i Gete Institutom, još jedan gostujući dokumentarističko-izložbeni program. DIKTATUR UND DEMOKRATI IM ZEIT ALTER DER EXTREME-Diktatura i demokratija u eri ekstrema. Odblesci istorije Evrope u 20. veku. Izložbu čini postavka Instituta za savremenu istoriju, Nemačkog radija kulture i Savezne zadužbine za suočavanje, a predstavlja nam je Ministarstvo inostranih poslova Savezne Republike Nemačke.

Tematske celine su: „Prakatastrofa“ u 20. veku, početak nove ere, revolucionarni prevrat u Nemačkoj, krhki mirovni poredak, povlačenje demokratije, staljinistički Sovjetski Savez, fašizam u Italiji, svetska ekonomska kriza kao izazov. Potom još i neuspeh nemačke demokratije, nacionalsocijalisti na vlasti, na tragu novog rata, drugi svetski rat, rat za uništenje na istoku, progon i ubijanje evropskih Jevreja i otpor nacionalsocijalizmu. Kraj rata i novi poredak, demokratija na Zapadu, diktatura na Istoku, hladni rat u podeljenom svetu, pobune u Istočnom bloku, ekonomska trka između dva sistema, procesi liberalizacije u zapadnoj Evropi, politika detanta, mirne revolucije, preokret, buđenje, novi početak i Evropa kao izazov za kraj. Sve navedeno, premijerno i donekle kao izložbeni arhivski koncept nepoznato našoj široj javnosti - 27.01. u 20h.

(old_image)

Isti dan kao nastavak debata koje su osvojile beogradsku fan publiku stranih dramskih serijskih ostvarenja. Nakon „True Detective“, „Mad men“, „Broen“ i „Homeland“, tribina koju ćete voleti i koja vas vraća u Parobrod sa dosad najreferentnijim izborom sagovornika. O „Newsroom-u“ govore gošće Jelene Đurović: Ana Martinoli, docentkinja na FDU i radio producentkinja, Jasmina Stojanov, bivša radijska i redakcijska novinarka i Suzana Trninić, novinarka RTV B92. HBO serija „Redakcija“ u svetlu aktuelnosti naše medijske scene je proizvod Arona Sorkina (tvorca takođe zapažene serije o Beloj kući „West wing“) koja se emituje već treću sezonu sa Džef Denijelsom u glavnoj ulozi i sa brojnim Zlatnim globusima i Emi nagradama za sopstvenu produkciju. Kao gosti auditorijuma, pozvani su svi značajniji nacionalni gloduri i novinari medija u Beogradu. Debata, koja je već unapred online rezervacijama bukirala sva mesta u publici - 27.01. u 19h

Napokon, pre početka Festa, paralelno sa Kustendorfom, Zlatnim globusom i svim drugim događajima koji se ne dešavaju u Beogradu, u Parobrod bioskopu, film „Travelator“ Dušana Milića sa Nikolom Rakočevićem u glavnoj ulozi, živi svoj novi život. Njemu kao publika i mediji dugujemo bonus promociju i pažnju, jer je nepodeljeni utisak kritike da je jedan od najznačajnijih domaćih filmova protekle sezone. Radnim danima do kraja februara od 20h.

Pogledajte još