Kragujevčani savladali Hemofarm u Vršcu

BEOGRAD, 10. oktobra 2009. (Beta) - Košarkaši Radničkog iz Kragujevca savladali su u Vršcu ekipu Hemofarma sa 77:72 (28:15, 14:16, 15:20, 20:21) u utakmici prvog kola Jadranske lige.

To je bio duel doskorašnjih gradskih rivala, pošto je Radnički do ove sezone igrao u Vršcu pod imenom Svislajon.

Najzaslužniji za pobedu debitanta u regionalnom takmičenju bio je Marko Brkić sa 23 poena, dok je Aleksej Kotiševski na to dodao još 15 poena. Miljan Pavković ubacio je 20 poena za Vrščane, a Milan Mačvan postigao je 19 poena.

Furiozan početak novajlija u NLB ligi kao da je smeo domaći Hemofarm pa je Radnički isuviše lako u prvoj četvrtini došao do značajne prednosti (15:28), koja se početkom druge deonice popela i na plus 17 (15:32).

Odbrana Hemofma u tom delu meča nekadašnjih gradskih rivala nije imala rešenja za Kragujevčane koji su igrali srčano i otvoreno, ali su "farmaceuti" ipak konsolidovali redove i u 18. minutu stigli do 31:36.

Bolja igra Hemofarma kao da je još više podstakla Radnički, pa se na odmor otišlo rezultatom 31:42.

Hemofarm je u trećoj četvrtini lagano krckao lako stečenu prednost Radničkog, a najzaslužniji za rezultat 51:54 u 29. minutu bio je kapiten Miljan Pavković.

Poslednji period igre Radnički je počeo sa deset poena prednosti (51:61), ali je Hemofarm u 37. minutu po drugi put stigao na minus tri (61:64).

Kragujevčani su odgovorili trojkama Artura Urazmova i Marka Brkića (65:72), što se kasnije ispostavilo kao dovoljno za prvu pobedu Radničkog i prvo iznenađenje u NLB ligi.

Najbolji igrač meča Marko Brkić rekao je da je Hemofarm odlična ekipa, i podsetio da ih je prošle nedelje na turniru pobedio sa 20 razlike.

"Ipak, mislim da smo zasluženo pobedili", rekao je Brkić.

Trener Radničkog Miroslav Nikolić rekao je da se "prvi mačići u vodu bacaju" i da ga neće zavarati ovako dobar rezultat, kao i da ga interesuju utakmice za donji deo tabele, a potom je naveo Helios i Široki.

"Ovo je mlada ekipa, doveli smo Vuksanovića i Pantića koji nisu trenirali tri meseca, još se uklapaju. Nemam uvid koliko možemo, ali znao sam da Hemofarm ne može da nas pobedi dva puta. Iako su uigraniji i kvalitetniji, održali smo im lekciju. Naš budžet je svega 400.000 evra, igrači nisu primili plate dva meseca", rekao je Nikolić.

Trener Hemofarma Stevan Karadžić, vidno razočaran, rekao je posle utakmice da mu je žao što su sezonu otvorili na ovakav način, a potom je izrazio nadu da će ih ovo "otrezniti" za ostatak prvenstva.

"Upozoravao sam tokom ove nedelje da ova utakmica neće ni malo da liči na onu prošlu turnirsku. ovo je ipak borba za bodove. Upozoravao sam da će Radnički sa velikim problemima da dođe maksimalno rasterećen jer nemaju šta da izgube. To se i desilo. Utakmicu smo otvorili sa losom odbranom, kao da je revijalna utakmica. Stvorila se nervoza, nismo uspeli da stignemo rezultat. samo na momente bili smo na nivou na kojem treba da budemo", rekao je Karadžić.

Rezultati utakmica prvog kola: 

Cibona - Široki 85:65
Helios - Cedevita 76:69
Hemofarm - Radnički 72:77
Zadar - Olimpija 79:59
Budućnost - C. Zvezda 71:63
Bosna - Zagreb 64:71
Partizan - FMP (26. decembra)

Pogledajte još