Žene su "programirane" da budu emotivne?

Ranija istraživanja pokazala su da su žene generalno osetljivije na emocionalne stimulacije od muškaraca. Sada su istraživači Univerziteta u Bazelu izveli eksperiment kako bi utvrdili da li zbog toga žene imaju bolje rezultate na testovima memorije, u odnosu na muškarce.

Ispitanici su posmatrali fotografije i ispostavilo se da su žene među njima reagovale intenzivnije nego muškarci i to naročito na one koje su izgledale neprijatno.

Kada je reč o emocionalno neutralnim fotografijama, muškarci i žene su slično reagovali.

Nakon što su posmatrali fotografije, učesnici su radili test pamćenja. Ispitanice su uspevale da se sete mnogo većeg broja fotografija koje su gledale, od muškaraca koji su učestvovali u eksperimentu. Naročito efikasno su se prisećale pozitivnih slika.

Vođa studije koja je obuhvatila 3.400 osoba dr Anet Milnik kaže: “Izgleda da rodne razlike u preradi emocija i pamćenju zavise od različitih mehanizama”.

fMRI podaci 700 učesnika ispitivanja ukazali su da žene burnije reaguju na emocionalno negativne slike zbog povećane aktivnosti u motoričkim delovima mozga, što su potvrdile i ranije studije.

“Možda su žene spremnije da fizički reaguju na negativne stimulanse, nego muškarci. Drugo objašnjenje je da postoji društveno uslovljeno očekivanje da su žene emocionalnije, pa za zbog toga pokazuju više osećanja”, kaže Milnik.

Otkrića bi mogla da pomognu naučnicima da bolje razumeju razlike u polovima kod neuropsihijatrijskih bolesnika i otkriju efikasnije načine lečenja.

Otkrića su objavljena u stručnom časopisu Journal of Neuroscience.

Nadlanu / izvor: B92, huffingtonpost

Pogledajte još