Srpska premijera Bartokovog "Drvenog princa" u Filharmoniji

"Solistički nastup sa Beogradskom filharmonijom smatram izuzetnom privilegijom. Uz reputaciju koju danas ovaj orkestar uživa, priliku da se nađem među odabranim solistima vidim kao jedno od najvećih priznanja za svoj izvođački kvalitet. Osećam posebnu odgovornost da opravdam ukazano poverenje svirajući Dvoržakov Koncert, inače delo kojim sam položio audiciju za vođu grupe violončela - pre tačno četiri godine!", kaže Nemanja Stanković, koji je od 2011. godine solo violončelista Beogradske filharmonije.

Nemanja svira na instrumentu graditelja Karlosa Robertsa iz Kremone zahvaljujući projektu Trampolino, asocijacije “Amići dela Skuola di musika di Fijezole”. Kao istaknutom i perspektivnom studentu ove institucije, na kojoj je pohađao postdiplomske studije u klasi Natalije Gutman, poklonjeno mu je violončelo na kome danas svira.

Fantastična bajka Bele Balaša, o ljubavi princa i princeze, poslužila je Bartoku kao inspiracija za balet-pantomimu “Drveni princ”. Danas se smatra jednim od najvrednijih dela ovog autora, a nakon jednog veka od prvog izvođenja u Budimpešti, “Drveni princ” će se u petak prvi put izvesti na našoj muzičkoj sceni.

Sledeći koncert iz ciklusa “Bez teksta” zakazan je za 6. mart, kada će se predstaviti dve velike zvezde, dirigent Zoltan Kočiš i čuvena violinistkinja Midori.

Pogledajte još