Sanja Beštić direktno iz Njujorka: Panika je nastala oko Nutele

Pitali smo je kakvom atmosferom odiše Njujork kada je najavljeno nevreme prošlo?

Amerikanci su poznati po tome što sve preuveličavaju. Ne znam da li je to dobro ili loše, ali posle svega što se u Njujorku dešavalo u poslednjih 15 godina, verujem da je opreznost najbitnija na političkoj skali prioriteta.

Od silnog medijskog upozoravanja gradonačelnika da se ne opiremo upozorenjima i poš upotujemo pravila koja su raspisana juče u toku dana, delovalo mi je da sam u najmanju ruku deo nekog holivudskog blokbastera. Snowmagedon. Novi apokaliptični film gde svet nestaje, naravno sa nestajanjem Njujorka, centra sveta,

Amerikanci imaju izreku: Better be safe than sorry Ili Bolje igrati na sigurno nego zažaliti. Mislim da je to ono sto uzrokuje ovoliku dozu medijskog upozoravanja i kao i organizacije grada koji ima skoro 20 miliona stanovnika u svih pet opština.

(old_image)

Juče je Njujork zaspao u 23h. Svi smo dobili upozorenja na telefonima da ne smemo upravljati vozilima posle 23h, da je metro zatvoren kao i druga prevozna sredstva gradskog saobraćaja, da svi moraju stići kuci do 23h, da sutra (danas) nismo u obavezi da odemo na posao i da treba da se snabdemo najvažnijim namirnicama. Najduži redovi su bili ispred podruma pića (smeh). Njujorčanima je "snežna žurka" koju su mnogi organizovali po kućama, bila bitnija od ishoda snežne oluje. Bilo je dosta interesantno juče. Grad je bio još puniji nego obično jer su svi letovi bili otkazani. Turisti su ostali duže nego sto su planirali, hoteli su bili prebukirani, a posle 18h je počelo sve da se zatvara. Grad je bio pust i to je jedan od retkih momenata kada je Njujork izgledao kao grad duhova. Ako niste policija ili hitna pomoć ne smete biti na ulici posle 23h. Mislim da nama, Srbima, sve ovo zvuči jako poznato. U drugačijim uslovima, policijski časovi su bili neobično suočavanje sa stvarnošću jednog momenta jedne zemlje na brdovitom Balkanu.

Da li funkcionisu gradske sluzbe?
Sinoć od 23h su snežni čistači poput malih mrava napali Njujork i celu noć čistili ulice. Danas, grad je očišćen, prohodan i vraćen u normalu, sa sve stanovnicima i turistima.

Kakve si imala specijalne pripreme za dolazak ledenog talasa?

Sa prijateljicama sam večerala u jednom njujorškom restoranu koji je kršio pravila i radio do ponoći. Kako su sve moje prijateljice iz drugih delova sveta, prepričavale smo naša iskustva sa snežnim olujama iz detinjstva. Jedna od njih, iz Tanzanije, nema takvo sećanje, pa smo nju uvaljale u sneg to veče. Nismo bile opterećene nabavkama i pripremama, jer dolazimo iz delova sveta, gde nije nepoznato biti gladan, kao ni kako je biti u "specijalnim okolnostima".

Da li je bilo panike medju Njujorčanima?
Bilo je raznih vrsta panike... Od snabdevanja pićem, do panike od nedostatka Nutele na rafovima, kao i nedostatka kelja, koji je najnoviji trend kad je hrana u pitanju. Naravno, niko nije paničio što neće ići na posao danas. Svi uživaju u danu. Naposletku, dan je sunčan.

Koliko te je ledeni talas omeo u obavljanju svakodnevnih poslova?
U finansijskom smislu, grad je sigurno oštećen za nekoliko miliona, ili stotina miliona. Mnogi nisu izvršili isporuke i mnogi su izgubili novac samim tim što su bili zatvoreni... Svaka nepogoda ovde vuče domino efekat. Mislim da je sneg, samo deci doneo osmeh na lice. I nekima od nas koji smo još uvek deca.

Pogledajte još