Stručnjaci upozoravaju: Konzumiranje šećera uzrokuje raniju pojavu menstruacije i raka dojke

Devojke koje konzumiraju mnogo zaslađenih i gaziranih pića, dobijaju mentruaciju ranije nego njihove vršnjakinje, kaže najnovija studija.

U najnovijem istraživanju koje je objavljeno u magazinu Human Reproduction, izneto je istraživanje sprovedeno na 5583 devojke uzrasta između 9 i 14 godina, u periodu od 1996. do 2001. godine i pokazalo se da devojčice koje piju slatke napitke dobijaju ciklus čak 2,7 meseci ranije nego što bi trebalo.

Dobijanje mentruacije ranije je zabrinjavajuće od kad se pokazalo da predstavlja rizik za oboljenje od raka dojke kasnije u životu. To se pokazalo na uzorku od čak 5 procenata devojaka na kojima je vršeno istraživanje.

Prosek godina u kojem devojke dobijaju menstruaciju jeste 12 godina i 8 meseci za one koje piju slatke napitke i 13 godina za one koje ih ne konzumiraju. Razlika možda ne izgleda kao drastična, ali lekari upozoravaju da mnogo znači.

Zašto se to dešava?

Šećer uzrokuje porast insulina koji povećava broj seksualnih hormona. To uzrokuje raniju pojavu ciklusa. Stručnjaci upozoravaju da devojke treba da smanje ili kontrolišu unos šećera u organizam, jer on može da uzrokuje negativne posledice tokom puberteta, ali i u kasnijem životu.

Time/Nadlanu

Pogledajte još