Dodeljene nagrade šeste Balkanime

Gran pri šestog Evropskog festivala animiranog filma “Balkanima”, održanog od 6. do 10. oktobra u Domu kulture "Studentski grad", dobio je austrijski film “Ulaz u raj za 3,20 evra” Edith Stauber, dok je festivalski Trofej za najbolji film jugoistočne Evrope osvojio “Čardak” Jelene Bešir iz Srbije

Film “Ulaz u raj za 3,20 evra”, kako je naveo žiri u obrazloženju, "odlikuju odlična atmosfera, režija i osećaj za detalj, uz sjajno vođenu priču i stilsku doslednost u estetici", dok je “Čardak” nagrađen za "sačuvani duh deteta, hrabrost i lepotu jednostavne linije, kao i za razigranost montažnog postupka".

Dodeljene su i tri diplome. Za najbolji film do 5 minuta nagrađen je italijanski “Azurna duša” (L’anima mavi) Julije Gromskaye, dok je najboljim filmom od 5 do 30 minuta proglašen francuski “Mei Ling” Stephanie Lansaque i Francoisa Leroya, a diplomu za najbolju režiju dobio je “Krokodil” Kaspara Jancisa iz Estonije.

(old_image)Dodeljeno je i više specijalnih pohvala-diploma, među kojima je i ona za najbolju animaciju koja je pripala španskom filmu “Hezurbelcak, običan grob" Izibene Onederra, za, kako se navodi u obrazloženju, " jaku ekspresivnost i izvanredno transponovan crtež mastilom u praznom prostoru".

Diplomu za humor dobio je holandski film “Raznolikost” (Variete) Roelofa van den Bergha, a za najbolji vizuelni dizajn španski film "Strpljenje uspomene" Vuka Jevremovića, dok je za ekologiju nagrađen britanski film “Kolekcija” (The Collection) Phillipa Warnera.

U okviru studentskog programa, Trofej festivala za najbolju školu dobio je Moholi-Nagi Univerzitet umetnosti i dizajna iz Mađarske za "impresivan profesionalni nivo studentskih filmova, suptilnu kombinaciju klasičnih i kompjuterskih tehnika i konstantno dobar kvalitet animacije i umetničkih izbora".

Diplomu za najbolji studentski film dobila su dva filma potpuno različitog umetničkog izraza: “Zimska sonata” (Winter sonata) Yvesa Gutjahra iz Švajcarske i “Poslednji slon” (The Last Elephant) Anttija Laaksoa iz Finske.

(old_image)Diplome prema izboru žirija dobili su filmovi “Sećanje” Sanje Savić Straka iz Srbije, te izraelski film “Tesa ima mrlju na svojoj haljini” (Lehile yesh ketem al hasimla) Erana Flaxa.

Specijalne nagrade dobili su filmovi "Ibu" (Anais Ibert, Victor De Las Heras) iz Francuske i "Stakleni zid" Srđana Radakovića iz Srbije, koji je "našao u priči interesantnu primenu specijalnih efekata"

A kako je bilo na otvaranju ovogodišnje, krizne Balkanime saznajte ovde.

K.M.

Pogledajte još