Hormonalne promene: Simptomi poremećaja i kako ih se rešiti

Iako hormonska neravnoteža pogađa i muškarce i žene, nežniji pol je ipak osetljiviji na promene u hormonskom sistemu. Dobra vest je da kad dođe do disbalansa pomoć ne morate da tražite isključivo u hormonskoj terapiji.

Činjenica je da je stres postao sastavni deo naših života i može se reći da smo se saživeli sa njim. A upravo stres je najveći „krivac" za poremećaj u radu hormona. Iako žene (a i muškarci) mogu često da čuju kako je normalno da se osećaju umorno, teskobno, neženstveno i neprivlačno, debelo i fizički slabo, to nije istina. Ako već patite od hormonske neravnoteže, ohrabrujuća vest je da malim promenama navika sami možete da napravite važan prvi korak u rešavanju ovog problema.

Jedan od najpouzdanijih načina procene hormonskog statusa su laboratorijski testovi, koje će vam predložiti vaš lekar. Ali, dok dođete do trenutka da se obratite lekaru možete da pokušate da uradite nešto i sami. Povišen ili snižen nivo određenog hormona ima simptome koje ćete lako prepoznati. Čak i ako ne znate koji su vam hormoni u neravnoteži, pomoću ovih specifičnih simptoma možete to da utvrdite.

Iako je reč o sasvim prirodnom načinu rešavanja problema, ukoliko su vaši simptomi prenaglašeni, obavezno se posavetujte sa lekarom koji će analizama utvrditi koji tačno problem imate i prepisati odgovarajuću terapiju.
Visok nivo kortizola (zove se još i hormon stresa) je najčešći oblik hormonske neravnoteže koji danas pogađa žene. Uzrokuje osećaj umora i napetosti, utiče na nakupljanje masnoća oko struka.

Nizak nivo kortizola je zapravo dugoročna posledica povišenog nivoa kortizola. Uzrokuje osećaj iscrpljenosti i iznemoglosti, kao da ste automobil koji pokušava da se vozi bez goriva.

Nizak nivo progesterona uzrokuje neplodnost, noćno preznojavanje, nesanicu i neredovne menstrualne cikluse.

Visok nivo estrogena izaziva pojačanu osetljivost grudi, kao i pojavu cista, mioma, endometrioze i raka dojke.

Nizak nivo estrogena dovodi do pada raspoloženja i libida, izaziva suvoću vagine, manju fleksibilnost zglobova,smanjuje koncentraciju i živost.

Nizak nivo hormona štitne žlezde uzrokuje smanjenu pažnju, umor, gojaznost i konstipaciju. Dugotrajno nizak nivo hormona štitne žlezde povezuje se sa zakasnelim refleksima i povećanim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti.
Visok nivo kortizola - jedite tamnu čokoladu, izbacite alkohol, smanjite unos kofeina. Pokušajte da, jednom mesečno, idete na masažu, svakodnevno pevušite, vodite ljubav, vežbajte jogu, meditirajte...

Nizak nivo kortizola - pojačajte unos vitamina C i B kompleksa. Redovno vežbajte, a probleme rešavajte po principu „jedan po jedan".

Nizak nivo progesterona - uzimajte vitamin C, izbacite kofein i alkohol. Pojačajte društveni život.

Visok nivo estrogena - smanjite unos alkohola, izbacite kofein, jedite manje mesa i mlečnih proizvoda, konzumirajte više suvih šljiva. Pokušajte da smršate uz redovne fizičke aktivnosti, i potrudite se da razvijete naviku ranijeg odlaska u krevet - do 22h.

Nizak nivo estrogena - ubacite u ishranu laneno seme, nar, ali i vitamin E i magnezijum. Češće vodite ljubav, umereno vežbajte, isprobajte tretmane akupunkture.

Nizak nivo hormona štitne žlezde - unosite namirnice koje sadrže više bakra, cinka, vitamina A i gvožđa, a ukoliko ste ljubitelj soje unos ograničite na najviše dva obroka nedeljno. Kupusnjače obavezno termički kratko obradite jer mogu da uspore rad štitne žlezde.
Izvor: stil/kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.