Rasprodata premijera i druga projekcija, zakazana i treća projekcija TEŽINE LANACA 2

Veliko interesovanje za nastavak "Težine lanaca" vlada i zbog same tematike kojom se reditelj pozabavio, a reč je o neoliberalnim reformama na prostoru Balkana nakon raspada Jugoslavije, kao i njihovim uticajem na sve sfere današnjeg društva: politiku, ekonomiju, vojsku, kulturu, obrazovanje, medije, itd. U filmu se nalazi niz ekskluzivnih intervjua sa nekim od najvažnijih ličnosti sa ovih prostora, ali i sa svetski poznatim imenima kao što su: Noam Čomski, Oliver Stoun, Karla Del Ponte, Majkl Parenti, Markus Papadopulos, Džon Piter Mejer, R. Džejms Vulzi, Iraklis Tsavaridis, Dajana Džons, Domagoj Margetić, Miroslav Lazanski, Ivan Pernar, Igor Mandić, Slavko Kulić i mnogim drugim.

“Kroz priče o rasprodatim i opljačkanim preduzećima, korumpiranim političarima, fiktivnim tribunalima, destruktivnim stranim investitorima, i raznoraznim ekonomsko-vojnim savezima, “Težina lanaca 2” dekonstruiše moderne mitove o svemu što su obećali da će nam doneti bolji život”, reči su Malagurskog.

Svetska premijera “Težine lanaca 2” organizovana je u Johanesburgu, 20. novembra prošle godine, u okviru filmskog festivala Montekasino. Do sada su održane projekcije u još sedam svetskih centara: Stokholm, Meksiko Siti, Vankuver, Toronto, Insbruk, Štutgart i Berlin, akazane su projekcije u gradovima širom Srbije (Kraljevo, Niš, Novi Sad, Gadžin Han itd) i u inostranstvu: Moskva (2.maj), Beč (28.feb) i Linc (27.feb).

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Akademije 28, po ceni od 400 din.

ZANIMLJIVOSTI

- U filmu "Težina lanaca 2" je intervjuisan Ivan Pernar, saradnik Ivana Sinčića, vođe Živog zida u Hrvatskoj, koji objašnjava kako funkcioniše hrvatska ekonomija, zbog čega je Hrvatska narodna banka pretvorena u menjačnicu, što čini kunu, zapravo, bonom za evro, kao i kako je moguće da se hrvatska kuna ne štampa u Hrvatskoj.
- Jelena Milić, Sonja Biserko, Borka Pavićević i Dušan Gamser su među intervjuisanima u filmu i odgovaraju na pitanja o finansijerima njihovih nevladinih organizacija. Nataša Kandić je odbila intervju za film, a na pitanje preko telefona o tome ko finansira njen Fond za humanitarno pravo, spustila je slušalicu.
- Do intervjua sa Oliver Stounom je došlo sasvim slučajno. Malagurski je putem Fejsbuka saznao da je Stoun na Subverzivnom filmskom festivalu u Zagrebu. Bez garancije da će dobiti intervju, odmah se uputio ka Zagrebu. Na festivalu je Stounu predao DVD filma "Težina lanaca", ali nije uspeo da dogovori intervju, te se iste noći vratio za Beograd. Kad se probudio sledećeg dana, čekao ga je mejl od Stounovog agenta - Stoun je ipak želeo da da intervju. Malagurski je istog trenutka ponovo otputovao u Zagreb da intervjuiše Oliver Stouna, kojem se dopao film "Težina lanaca".

Pogledajte još