Građani šokirani: Od 20. januara pijemo zagađenu vodu, a saznali smo prekjuče!

Dr Voja Vuković, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić“ iz Srbobrana, kaže da do sada nisu imali pacijente koji su se žalili na stomačne tegobe.

- Pojačali smo kontrolu u svim svojim službama, a uveli smo i dodatnu dezinfekciju ruku u našoj ustanovi - naglašava dr Vuković.

I pored alarmantne situacije u Srboranu, Dragoljub Banković, direktor JKP “Graditelj“, nije želeo da daje izjave i objasni kako je došlo do nastale situacije.

- Štab za vandredne situacije će zasedati, a nakon toga će biti prosleđeno zvanično saopštenje i sve relavantne informacije – rekao je Banković.

To je potvrdio i Nemanja Macura, rukovodilac službe vodovoda i kanalizacije, koji je rekao da mu je direktor zabranio da daje bilo kakve informacije. Štab za vanredne situacije kojim je zasedala zamenica predsednika opštine Slobodanka Gradinac, a na koji su bili pozvani svi predstavnici javnih ustanova i Crveni krst, doneo je odluku da ispravna voda za piće bude distribuirana iz šest cisterni koje će na različitim lokacijama raspodeliti JKP „Graditelj“.

- Doneta je odluka da se hitno kupi dovoljna količina flaširane vode i podeli svim ustanovama, a Crveni krst je nabavio 5.000 litara vode. Pored toga, u predškolskoj ustanovi “Radost“ od juče se koristi sredstvo za dezinfekciju ruku čija primena je obavezna - navodi se u saopštenju. Dve OŠ u Srbobranu takođe su obavestile svoje đake o neispravnosti vode, a OŠ „Vuk Karadžić“ juče ujutru je sama obezbedila zalihe ispravne vode, što je omogućilo kuhinji da nesmetano funkcioniše - potvrdila je Aleksić Brankica, sekretar i pravnik škole.

U Srbobranu je sprovedena i anketa među građanima koji su upitani da li piju vodu iz vodovoda.

- Ne više. Ranije sam pila vodu iz česme, a sada ću da razmislim da li ću je ubuduće piti s obzirom na trenutnu situaciju - kaže Dunja Ergelašev.

- Nekada pijem flaširanu vodu, a nekada iz vodovoda, nisam mnogo mislila o tome sve do sada - objašnjava Emilija Mirosavljević.

- Pila sam vodu iz česme, a moj suprug flaširanu. Ipak se ispostavilo da je bio u pravu što je to radio. Treba sada da razmislimo šta naša deca piju - naglašava Vera Bilbija.

- Ne pijem vodu iz vodovoda već 15 godina. Do prošle godine sam kupovao vodu, a sada imamo prečišćivač i samo koristimo prečišćenu vodu -objašnjava Miodrag Brankov.

Direktor vodovoda je zabranio da se daju informacije, a meštani su ispraznili rafove sa flaširanom vodom.

Izvor: Blic


Pogledajte još