Počelo čipovanje ljudi: Ugrađuju ih zaposlenima ispod kože

U švedskom tehnološkom kompleksu “Epicenter” svojim zaposlenima ugrađuju čipove ispod kože, umesto indetifikacionih kartica koje se izdaju ljudima kako bi se “čekirali” prilikom dolaska na posao, na samom početku radnog dana.

Felicio da Kosta, čija kompanija posluje u okviru kompleksa, prilikom ulaska mora da prisloni svoju ruku pored čitača na ulaznim vratima kako bi se otorila. Potom to mora da ponovi prilikom ulaska u svoju kancelariju, ali i za korišćenje fotokopirnog aparata i slično.

Čip RFID (radio identifikacijski čip) veličine je zrna riže, a uskoro bi svih 700 zaposlenih u kompaniji trebalo da se “čipiraju”. Osim što ima funkciju otvaranja vrata, zaposleni koji ga ugrade, moći će i da plaćaju račune u kafićima i prodavnicama. Čip se ugrađuje između palca i kažiprsta, a ubrizgava se posebnom injekcijom.

– Toliko nam je ova tehnologija bliska da nam ovo nije ništa preterano. Niko ne može bez mobilnog telefona, kartica i računara. Razlika je jedino što nam za upotrebu ovog čipa ne trebaju nikakve šifre već samo prislanjanje ruke – rekao je da Kosta.

Printskrin:Youtube/koy sovietPrintskrin:Youtube/koy soviet
Kao i uvek kada je reč o novoj tehnologiji mišljenja su podeljena. Jedni ne vide ništa loše u njima, dok protivnici smatraju kako je ovaj spoj ljudi i tehnologije prebrz, pa čak i jeziv.

Pronalazač ovog čipa Hanes Sjoblad, smatra kako je ovo priprema za dan kada će “i drugi poželeti da nas čipiraju“.

– Želimo da razumemo ovu tehnologiju pre nego što velike korporacije i vlade odluče da je vreme za to. Ako dođe do toga mi ćemo već znati kako ti čipovi funkcionišu – rekao je Sjoblad.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još