Kreativno mentorstvo za buduće lidere u oblasti kulture

Prva radionica u okviru programa „Kreativno mentorstvo“ održana je proteklog vikenda u Ustanovi kulture „Parobrod“ a trening su održale međunarodno uspešne preduzetnice - Marie Abild i Pamela Fon Sabljar. Pamela Fon Sabljar je renomirani autor, preduzetnik, govornik i mentor sa 20 godina iskustva u svom poslu, a Marie Abild je CEO od samog početka svoje karijere i veoma je uspešna i poznata po inovativnom liderstvu. Još 1997. godine dobila je nagradu za „lidera budućnosti“ od Švedske privredne komore mladih, a bila je i CEO kompanije Oriflame za Skandinaviju i odgovorna za 200 zaposlenih.

Kreativno mentorstvo je prvi mentorski program u Srbiji posvećen ličnom i profesionalnom razvoju budućih lidera u oblasti kulture koji se zalaže za otvoreno deljenje znanja, iskustva, veština i ideja među različitim generacijama, profesijama i kulturama!

(old_image)

Drugu godinu za redom “Kreativno mentorstvo” okuplja 40 učesnika radi kreiranja snažne mreže budućih lidera iz oblasti umetnosti, kulturnog nasleđa, kreativnih industrija, obrazovanja, menadžmenta kulture, kulturne politike, aktivizma, komunikacije i srodnih oblasti iz nekoliko gradova Srbije. Dvadeset perspektivnih profesionalaca iz oblasti kulture sastajaće se od februara do decembra ove godine sa svojim mentorima - vodećim profesionalcima različitih disciplina i generacija iz zemlje i inostranstva koji su prepoznali vrednost programa i učestvuju u njemu pro bono – ambasadorima, kulturnim atašeima, stručnjacima iz kulture, uspešnim ljudima iz sfere biznisa, politike, marketinga, medija i drugih.

Kroz redovne sastanke u toku 2015. mentori će pružati mentijima podršku za stručno usmeravanje, postizanje ciljeva i razmenu mišljenja o budućim planovima i izazovima. Pored mentorskog rada Kreativno mentorstvo obuhvata i radionice, priručnik i veb-sajt koji služe kao baza znanja i saveta o mentorstvu, a važan deo programa čini umrežavanje, uspostavljanje kontakata i saradnja učesnika programa.

Ove godine Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, biće mentor Gordani Grabež, operativnoj direktorki Narodnog muzeja u Beogradu i razgovarati o upravljanju organizacijama; Philippe Le Moine, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu mentorisaće Tatjanu Antić iz Turističke organizacije Srbije o temama kao što su kulturna diplomatija i predstavljanje države u inostranstvu; Maja Lalić, kreativna direktorka „Miksera“ biće mentorka Snežani Čuruviji, organizatorki Pančevo film festivala, Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza i Salona umetnosti Pančeva.

Među mentorima su u prvom ciklusu programa bili vrhunski domaći i strani profesionalci, između ostalih: direktor British Council-a za Zapadni Balkan, gradska sekretarka za kulturu, danska ambasadorka, regionalni direktor prodaje Ericsson-a, osnivač klinike Dr Ristić, direktorka Ljudskih resursa i komunikacija ERSTE banke itd. Među mentijima u prethodnom izdanju programa našli su se PR Beogradske filharmonije, uspešna književnica za decu, osnivač prvog dizajn centra u Srbiji Nove iskre, menadžerka projekata Kulturnog centra Beograda i dr.

Pogledajte još