Sportski savez Srbije protiv ukidanja nacionalnih priznanja

BEOGRAD, 12. oktobra 2009. (Beta) - Sportski savez Srbije (SSS) saopštio je da je iznenađen izjavom zaštitnika građana Saše Jankovića koji je zahtevao da se poništi odluka o nagrađivanju sportista nacionalnim priznanjima.

"Iznenađeni smo zbog izjava zaštitnika građana, imajući u vidu i njegove godine provedene u Saveznom ministarstvu sporta. Osnovna ideja uredbe o nagrađivanjima sportista nije isključivo samo nagrada koju će dobiti sportista za ostvareni rezultat, već i stimulans za sve mlade sportiste, koji počinju da se bave vrhunskim sportom", navodi se u saopštenju.

SSS je istakao da je broj nagrađenih sportista u odnosu na broj onih koji počinju da se bave sportom dosta mali.

"Nacionalna priznanja su jedan veliki stimulans za sportiste i tačna i jasna definicija bavljenja vrhunskim sportom od malih nogu. U poslednjih nekoliko godina se i povećao broj osvojenih medalja na velikim takmičenjima, što jasno definiše nacionalna priznanja kao kapitalnu odluku države", dodaje se u saopštenju.

Nacionalna pruznanja ili "penziju" dobijaju sportisti i treneri koji na olimpijskim igrama ili svetskim i evropskim prvenstvima osvoje medalju. Visina nacionalnog priznanja zavisi od takmičenja i medalje, a u rasponu je od jedne do tri prosečne plate u Srbiji. 

Pogledajte još