Đelić: Srbija će 2012. biti spremna za članstvo u EU

BEOGRAD, 12. oktobra 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je u ponedeljak da Srbija čini sve da do 2012. godine bude spremna za ulazak u EU, ali da to ne znači da će te godine biti i primljena u članstvo Unije.

"Dobri poznavaoci će vam reći da je Srbija spremna da počne koliko sutra pregovore za ulazak u EU. Srbija još nije spremna da postane članica EU, a ovaj program je konkretan dokaz da mi radimo sve što je u našoj moći da budemo spremni u administrativnom smislu za ulazak u EU pri kraju ovog perioda (2012)", rekao je on.

Đelić je naglasio da to ne znači da će Srbija i ući u EU krajem 2012. godine već da zakonodavstvo treba da bude usklađeno sa evorpskim "aki komunoterom".

On je, predstavljajući kvartalni izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju u EU (NPI), rekao da je Srbija jedina zemlja koja nije kandidat za članstvo u EU a koja je pripremila takav program, što, kako je istakao, "demonstrira" njene administrativne kapacitete.

Pogledajte još