OVO NIJE UTOPIJA: Kako Beograđani mogu da se voze besplatno

Maje je uradio ono što bi malo koji gradonačenik, suočen sa takvim stanjem u javnom gradskom prevozu, uradio: učinio ga je slobodnim, to jest, besplatnim za sve korisnike, prenosi portal 99odsto.org

Tako je jedan običan francuski grad postao primer drugima u oblasti transporta, a ovaj svojevrsni eksperiment su pažljivo posmatrale desetine drugih opština. Sudeći po izveštaju objavljenom ove godine, prosečno godišnje korišćenje javnog prevoza u Šatoruu je skočilo sa 21 na 61. Ukupni porast za 11 godina je 208 procenata.

Nakon Majeovog izbora za gradonačelnika 2001, oko dvanaest autobuskih linija u Šatoruu, koji se nalazi na pola puta između Pariza i Bordoa, je postalo besplatno. Šatoru nije prvi grad koji je svojim stanovnicima ponudio besplatan javni prevoz, ali je u to vreme bio najveći i jedini grad te veličine koji je celu mrežu učinio besplatnom. Jedini sličan primer u to vreme je bio belgijski grad Haselt, koji je to učinio 1997.

Tendencija uvođenja slobodnog ili besplatnog javnog prevoza se masovno širi svetom poslednjih godina. Tako je Talin od 2013. godine postao prva evropska prestonica sa slobodnim, to jest, za stanovnike grada besplatnim javnim prevozom. Tome su se pridružili mnog manje gradići u Evropi, a za sada najveći ovakav eksperiment je sproveden u Chengduu u Kini, gde je javni prevoz u gradskom centru koji ima oko preko 3 miliona stanovnika postao besplatan za sve korisnike.

Pogledajte još