Ovo su nova pravila ponašanja za komunalce!

Zaštitnik građana Beograda Katarina Žeželj pokrenula je inicijativu za izmene pravilnika kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima Grada Beograda, kako bi imali obavezu da, u odnosima sa javnošću, vode računa o očuvanju dostojanstva ustanove u kojoj rade i građana sa kojima komuniciraju.

– Pokrenula sam inicijativu da bude izmenjen pravilnik kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima Grada Beograda, tako što će se pronaći pravni okvir za njihovu obavezu da se u odnosima sa građanima i javnošću ponašaju vodeći računa o očuvanju dostojanstva, kako ustanove u kojoj rade, tako i građana sa kojima komuniciraju – rekla je Žeželjeva agenciji Tanjug.

Reč je o Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih i rukovodećih radnika u Gradskoj upravi, a moguće su i izmene Pravilnika o načinu i postupku vršenja kontrole Komunalne policije.

Žeželjeva je podsetila na incident od pre nekoliko dana, kada je jedan od komunalnih policajaca na svom Fejsbuk profilu na neprimeren način ostavio komentar upućen građanima.

Načelnik Komunalne policije je, istakla je ona, pokrenuo disciplinski postupak protiv tog komunalnog policajca, ali građani su se mejlom obraćali i zaštitniku građana Beograda iznoseći pritužbe na neprimeren i vulgaran komentar na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, sadašnje stanje akta koji reguliše obaveze i ponašanje svih zaposlenih i funkcionera u Upravi grada ne daje u potpunosti rešenje za situaciju koja se desila na društvenim mrežama.

– Pravilnik o načinu i postupku vršenja kontrole Komunalne policije se pre svega odnosi na obavljanje službene dužnosti komunalnih policajaca, što znači da se ne bi mogao primenjivati na njihovo ponašanje u najširem smislu, van radnog vremena – rekla je Žeželjeva.

Njena ideja je, kako je rekla, da sa načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić razmotri mogućnost da se pravilnik koji reguliše rad Komunalne policije modifikuje na utvrđivanje njihovih obaveza i ponašanja i van radnog vremena, kada je reč o kontaktu sa javnošću, poput onog na društvenim mrežama.

Katarina Žeželj je imenovana za zaštitnika građana grada Beograda na sednici gradske skupštine 30. decembra prošle godine.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još