Pismo jednog roditelja koje će vas trenutno osvestiti!

Kad se tvoje dete razboli, drugi su u opasnosti – uključujući i moju ćerku koja ima rak.

Ovo pismo pišem roditelju nevakcinisanog deteta koji je izložio moju porodicu boginjama:

Kroz moje telo trenutno struje mnoga snažna osećanja. Prema mojoj porodici poseban zaštitnički poriv poput tate medveda. Prema tebi, roditelju koji ne vakciniše svoje dete, osećam besa i frustracije koliko ti duša ište.

Male boginje, ili rubeole, su izrazito zarazne i mogu da opstanu u vazduhu u prostoriji i do dva sata, i tako zaraze sledeću osobu koja u tu prostoriju uđe. Još jedna zabvna činjenica je da su ove boginje prenosive i pre nego što mogu biti dijagnostifikovane – 4 dana pre nego što se pojavi karakterističan osip.

Do sada su svi čuli za epidemiju boginja koja je počela u Diznilendu. Ili tačnije, počela od nevakcinisane osobe koja je inficirala osobu sličnih ubeđenja koja je bila na tom mestu. Neću uopšte da ulazim u debate o čitavom anti-vakcina pokretu, kontroverzi o timerisolu (koji se više čak i ne koristi u dečijim vakcinama), ili o mitu da određene vakcine izazivaju autizam.

Pretpostavljam
da voliš svoje dete isto onoliko koliko ja volim svoje. Pretpostavljam da pokušavaš da napraviš prave izbore za njihovo zdravlje. Molim te shvati da tvoje dete ne živi u balonu. Kad se tvoje dete razboli, druga deca su tome izložena. Moja deca. Zašto bi znajući izložio ikoga svom bolesnom, nevakcinisanom deteu koje se tek vratilo iz Diznilenda? To je bio tupav potez.

Zašto ovo utiče na mene i moje? Zađto je moja porodica u opasnosti ako mi svoju decu vakcinišemo? Drago mi je da si pitao.

Kad su male boginje u pitanju, postoje 4 grupe ljudi.

I sve 4 grupe su u mojoj porodici.

Same po sebi, ove boginje su neprijatne, ali komplikacije su opasne. 6-20 procenata zaraženih razvije i ušnu infekciju, dijareju, ili čak upalu pluća. Jedna od 1000 osoba sa malim boginjama će razviti zapaljenje mozga, a jedna od 1000 će umreti.

Prvoj grupi, vakcina protiv malih boginja stvara imunitet kod većine onih koji je prime. Dve doze obezbeđuju zaštitu, i tu je kraj. Moja žena je u toj grupi.

Druga grupa,
koju čine oko 3 procenta sve vakcinisane dece, jeste ona gde deca ne razviju trajni imunitet na ovu bolest, i ukoliko su joj nakon nekog vremena izložena, zaraziće se. Ja pripadam ovoj grupi, i srećom nisam im bio izložen.

Treća grupa,
nevakcinisani. Moj sin, Ilaj, je star 10 meseci. Suviše je mlad da bi primio ovu vakcinu, te nema nikakvu zaštitu. A deca koja nisu primila vakcinu imaju rizik od čak 90% da dobiju male boginje.

I tu je četvrta grupa
. Grupa kojoj pripada moja ćerka Megi. Deca koja ne mogu da budu vakcinisana. Deca koja imaju rak. Kojima je imunitet kompromitovan. Deca koja su alergična na vakcinu ili neki od sastojaka vakcine. Ova deca ostaju u opasnosti. Ne mogu biti zaštićena, osim ako se ljudi oko njih ne vakcinišu.

Megi ima rak krvi, limfoblastičnu leukemiju. Išla je na operacije, zračenja, bila je 6 puta u bolnici, i ako bude sreće, 2017. godine će biti izlečena.


A evo kako su male boginje zakomplikovale našu situaciju.

Bila je sreda. Megi je upravo bila otpuštena iz bolnice nakon ture hemoterapije, i otišli smo na analizu krvi. Trebalo je da imamo tri nedelje odmora od lečenja. Sve je bilo u redu dok dva dana kasnije nismo dobili poziv. Naše dete je u bolnici bilo izloženo malim boginjama i nije imalo izgrađen imunitet koji bi ga od njih odbranio. Moja dva deteta su morala da prime više injekcija imunoglobulina kao privremenu zaštitu od boginja.

Ilaj i Megi su bili izloženi boginjama 21. januara, i zbog toga su u izolaciji sada i tamo će ostati do 11. februara.

Divni roditelju koji nije vakcinisao svoje dete, hvala ti što si mojoj porodici uništio kratki odmor koji smo mogli da imamo od bolesti i bolnica. Takođe ti hvala što si istoj bolesti izložio još 195oro dece bolesti koja je eliminisana u SAD. Tvoji loši izbori ne utiču samo na tvoje dete. Utiču i na moju porodicu i na mnoge poput nas.

Oprosti mi na sarkazmu. Uznemiren sam i samo malo uplašen.

Nadlanu

Foto: privatna arhiva dr. Tim Jacks

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.