Kroji se rečnik za poslanike: "Lažeš" i "lopove" zabranjene reči!

NIJE šija nego vrat. Srpski poslanici će ubuduće morati da prilagode rečnik ovoj poslovici. Ako žele kolegi da kažu da je lopov, moraće da izgovore "sumnja se da je nešto otuđio". Umesto reči lažov, prihvatljivije je reći da neko ne govori istinu.

Dok Administrativni odbor ne skroji rečnik prihvatljivih izraza, tribuni imaju vremena da razmisle kako bi se "kulturnije" moglo kazati - bagro, stoko, ološu, kriminalcu...

Inicijativu da se napravi spisak nedozvoljenih reči pokrenuo je šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović.

- Ne može neko da kaže kolegi da je bolesnik, kriminalac ili lopov. Tražimo da se napravi jasan indeks izraza i koje reči ne smeju da se izgovore, a ne da se odredi načelno pravilo kršenja dostojanstva Skupštine, pa da predsedavajući sam odlučuje koji se izraz pod ovo može podvesti - objašnjava Stefanović.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga kaže da je dogovoreno da se pripremi spisak zabranjenih reči za predstavnike vlasti i opozicije i da će njihovo izgovaranje odmah značiti - opomenu:

- Na tom spisku treba da se nađe barem 50 reči. Treba navesti i sve sinonime. Na primer, da ne sme da se izgovori ni kriminalac, ali ni izvršilac krivičnog dela. Nepristojne su bilo kakve kvalifikacije koje se odnose na fizičke i psihičke karakteristike. Neko je debeo, mršav, ćelav ili nosi naočare...

Po ugledu na britanski parlament, i naši poslanici će primeniti praksu da niko nikome ne sme da kaže da laže, ali da je prihvatljivo reći političkom rivalu da ne govori istinu. Takođe, biće zabranjeno i podražavanje zvukova životinja.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još