Vojvođani prave struju od promaje!

Ovim rečima je vremešni Lala iz sela Crepaja kod Kovačice reagovao na vest da će se u njegovom ataru ove godine graditi visoke bele vazdušne turbine za priozvodnju struje. Vest da su Banaćani odlučili da ukrote snažne jugoistočne vetrove, koji duvaju ravnicom i odnose sve pred sobom, obradovala je i seljane Padine i Debeljače.

Ukupna snaga "Vetroparka Kovačica" biće 250 megavata. Predračunska vrednost projekta je 350 miliona evra. Opštinari zato smelo tvrde da je ovo jedna od najvećih investicija u Srbiji 2015. godine.

-Umesto šume dobićemo park sa vetrenjačama.- kažu Debeljačani.

Projekat pod nazivom "Vetropark Kovačica" nastao je 2012. godine, a kako Večernje novosti saznaju u Opštini, počeće da se realizuje ove godine.

-Kamen temeljac za izgradnju vetrenjača postavićemo u septembru.- otkriva za Večernje novosti Miroslav Krišan, predsednik Opštine Kovačica.

U selima Crepaja, Padina i Debeljača izgradiće se 76 vetrogeneratora, 76 trafostanica, kao i mreža atarskih drumova i prilaznih puteva ovim vetrenjačama. Planirano je da se svi vetrogeneratori u našem vetroparku zavrte krajem 2016. godine.

Projekat "Vetropark Kovačica" je rezultat napora da se snaga vetra u južnom Banatu iskoristi kao izvor obnovljive energije. Izradu studije ekonomske opravdanosti, glavnog projekta i pribavljanje dozvola za izgradnju preuzeo je na sebe investitior - beogradska filijala belgijske firme Elektrawinds K- Wind. Banaćani su zadovoljni, jer su seljani dobili nadoknadu za zakup imanja za gradnju vetrenjača i jer veruju da će "šuma" vetrenjača promeniti njihov ambijent.

-U ovom delu Banata nikada ranije nisu postojale vetrenjače na seoskim posedima, jer su mlinovi za mlevenje žita radili na parni ili motorni pogon, pa vrteške nisu stavljane ni kao ukras.- kaže Krišan. - Sada ćemo dobiti visoke bele trokrilne turbine, koje mogu da budu i turistička atrakcija Crepaje, Debeljače i Padine.

Izgradnji vetroparka prethodila su mnogobrojna istraživanja i analize mogućeg uticaju vazdušnih turbina na životnu sredinu. Obavljeno je i merenje preleta ptica i slepih miševa na terenu. Pokazalo se da njive i zasadi, flora, fauna, voda i vazduh ničim neće biti ugroženi.

U Kovačici niko ne sumnja u opravdanost izgradnje vetrenjača i u njihovu efikasnost, jer kako pričaju Lale iz Crepaje, "ova naša jugoistočna promaja ume da šamara, cepa i mrzne ljude i stoku". Žitelji Kovačice su zadovoljni jer će najmanje njih 50 dobiti privremeni posao. Na izgradnji vetroparka biće angažovana velika građevinska operativa, pedesetak elektrotehničara, montera, prevoznika teške mehanizacije i putara. Kada postrojenje proradi, stalno će biti zaposleno desetak ljudi.

-Vetropark Kovačica će biti jako korisna investicija, kako za opštinu, tako i za celu Srbiju - dodaje Miroslav Krišan. - Sa investitorom smo potpisali ugovor po kome ćemo od prodaje struje dobijati tri odsto i tako popunjavati naš opštinski budžet. Srbija će proizvodnjom električne energije u južnom Banatu osloboditi velikog pritiska, inače prenapregnuti energetski sistem.

Kako "Novosti" saznaju, investitori planiraju da, kada vetrenjače donesu prvi profit, novac ulože u izgradnju još sto vazdušnih turbina u Kovačici.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još