SUROVO ISKRENA ISPOVEST: Ždrala sam kolače i čips

Čuvena teniserka Monika Seleš otkriva šta joj je najviše olakšalo borbu sa potrebom za slatkišima i ogromnim količinama hrane...

Bivša teniska zvezda Monika Seleš, često na meti medija zbog variranja telesne težine, priznala je da se bori sa poremećajem u ishrani još od incidenta na teniskom terenu u Hamburgu, 1993. godine.

„Nisam mogla da se kontrolišem“, rekla je Monika za magazin Pipl. „Nekontrolisano sam jela čips, peciva i kolače – i to u kesama. Jela sam velike porcije u vrlo malom razmaku između obroka.“

Poznati incident na terenu 1993. godine koji se dogodio u Hamburgu bio je traumatičan za ovu sportistkinju. Te godine je bila prva na VTA listi.

Napao ju je Ginter Parhe, opsednuti obožavalac teniserke Štefi Graf. Parhe je istrčao iz publike i ubo je nožem u leđa, nakon čega je hitno prevezena u bolnicu.

Ispostavilo se da reč o mentalno poremećenoj osobi, pa zbog toga nikada nije optužen. Iako joj nije bilo potrebno mnogo vremena da se fizički oporavi, morala je da napravi pauzu od dve godine, te se na teniski teren vratila 1995. godine.

Međutim, nije uspela da ponovi stari uspeh.

Osvajačica devet grend slem titula izjavila je da želi da pomogne drugim ljudima i da je to razlog zbog kog je želela da javnosti iznese problem sa kojim se suočava.

Ali, njeno priznanje nije bilo lako obelodaniti. „Trebalo mi je mnogo vremena da počnem da pričam o tome“, kaže Monika.

„To je jedan od razloga zbog koga sam odlučila da otpočnem ovu kampanju: da probudim svest javnosti o nekontrolisanom uzimanju hrane i o tom problemu koji opterećuje zdravstveno stanje.“

Selešova takođe navodi da joj nije bilo jasno šta se dešava sa apetitom.

„Bilo mi je zaista teško da budem usredsređena i disciplinovana na teniskom terenu, a kada sam počela da se suočavam sa opsesivnim uzimanjem hrane – uopšte nisam imala kontrolu.

„Bilo me je sramota zbog problema. Sada se osećam opušteno kada jedem u javnosti i ne osećam potrebu da otrčim kući ili u hotel i prejedem se. I dalje se suočavam sa tim problemom, ali stvar je u tome da sam naučila da ga kontrolišem“, objasnila je Monika i priznala da oseća olakšanje sada kada je problem podelila s javnošću.

Pogledajte još