U Nemačkoj spor oko kvaliteta vakcine

BERLIN, 13. oktobra 2009. (Beta) - Desetak dana pre početka vakcinisanja stanovništva protiv novog gripa koji izaziva virus tipa A (H1N1) u Nemačkoj se rasplamsala rasprava o kvalitetu vakcine, i eventualnom povlašćenom tretmanu oružanih snaga prilikom njene nabavke.

Kako se ispostavilo, Bundesver je za svoje pripadnike dobio vakcinu protiv novog gripa koja ne sadrži nikakve dodatke za pojačavanje dejstva, kao ni konzervanse na bazi žive.

Ostatak stanovništva trebalo bi da dobije vakcinu drugih proizvođača kojoj su dodate supstance za pojačavanje dejstva za koje deo naučnika smatra da nisu dovoljno ispitane.

Jedan od najuglednijih nemačkih virologa, Aleksandar Kekule, prebacio je saveznoj vladi da je prilikom nabavke vakcine napravila "grubu grešku". Jer, po njegovoj oceni, supstance za pojačavanje dejstva vakcine mogu da izazovu jake prateće pojave.

Polovina primalaca takve vakcine protiv novog gripa ima natečenu i crvenu ruku i bolove, trećina ljudi laku temperaturu, a oko tri odsto onih koji je prime dobija groznicu i jasne simptome bolesti.

Pogledajte još