Ordeni za Čomskog i Dikovića

Povodom Dana državnosti Srbije predsednik Tomislav Nikolić dodeliće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a među njima su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i filozof Noam Čomski - saznaju nezvanično "Novosti".

Prema našim informacijama, laureati će biti i profesor dr Smilja Avramov, filolog Ivan Klajn, publicista i novinar Slavoljub Đukić, kompozitor Zoran Simjanović, džez muzičar Vojislav Bubiša Simić, tri specijalne jedinice policije, dok će hrabrom vatrogascu Dejanu Lazareviću iz Topole, koji je dao život spasavajući ljude od poplava, znamenje biti uručeno posthumno.

Svakako da među nagrađenima najviše pažnje pobuđuju prvi čovek srpske vojske i jedan od vodećih intelektualaca koji živi u Americi. Diković je, naime, ovih dana u žiži pošto ga je Fond za humanitarno pravo optužio da je učestvovao u zločinima nad albanskim civilima na KiM. A, Nikolić ga je javno branio, tvrdeći da je reč o udaru na vojsku i državu.

S druge strane, Čomski važi za jednog od žestokih kritičara američke spoljne politike i društvenog sistema. Ovaj profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju, koji je i inostrani član SANU, uzburkao je pre desetak dana duhove kritikom licemerja Zapada, kada je uporedio napad na redakciju "Šarli ebdoa" sa bombardovanjem zgrade RTS 1999.

Odlikovanje sleduje i profesoru i akademiku Ivanu Klajnu, Smilji Avramov, stručnjaku za međunarodno pravo, Slavoljubu Đukiću, koji je karijeru započeo u "Sportu", a potom je radio i u "Večernjim novostima", "Borbi", "Politici" i bio glavni urednik NIN-a.

Dvojica laureata dolaze iz sveta muzike - kompozitor i profesor FDU Zoran Simjanović autor je filmske, pozorišne i televizijske muzike, a dirigent Vojislav Bubiša Simić pionir je srpskog džeza i osnivač prvog Big-bend orkestra u Beogradu.

Dodela odlikovanja, inače, ustavna je nadležnost šefa države i u sklopu Generalnog sekratarijata predsednika funkcioniše Kancelarija ordena koja obrađuje predloge za dodelu i oduzimanje odlikovanja, a predlozi zatim idu pred komisiju.

Procedura koja prethodi odluci kome će se dodeliti priznanja je takva da predsednik od svih državnih i društvenih institucija traži da mu pošalju svoje predloge. Prema našim informacijama, Komisiji nije stigao nijedan predlog od MUP niti iz Kaneclarije za obnovu, a predlog da Lazarević bude odlikovan potekao je od predsednika Nikolića. Njegova lična inicijativa je bila i da ovogodišnji laureati budu Čomski i Avramov.

STEPEN PRIZNANjA

OD odličja koje na Sretenje dodeljuje šef države su medalje za hrabrost "Miloš Obilić", medalje za zasluge ili za revnosnu službu, Sretenjski orden prvog, drugog ili trećeg stepena, Orden zasluga za odbranu i bezbednost...

Novosti

Pogledajte još