Polemika zbog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini

BEOGRAD, 13. oktobra 2009. (Beta) - Skupština Srbije počela je u utorak objedinjenu raspravu o izboru po jednog člana Saveta Republičke agencije za poštanske usluge, Saveta Republičke radiodifurne agencije, prvog sastava Vrhovnog saveta sudstva i Drzavnog veća tužilaca iz reda advokata, kao i o prestanku sudijske dužnosti za određeni broj sudija.

Na početku rada poslanici su iskoristili predviđeno vreme za postavljanje poslaničkih pitanja. Pitanje šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloša Aligrudića - zašto na dnevni red nije stavljen predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini koji je podneo DŠ - izazvalo je polemiku šefa poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislava Nikolića i predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanović je rekla da nije sporno da stavi na dnevni red predlog DŠ, ali da je pitanje da li će imati većinu, s obzirom da Vlada Srbije intenzivno radi na identičnoj materiji.

Tomislav Nikolić je rekao da se na dnevnom redu nikada ne nađu drugi predlozi osim vladinih, i zatražio od predsednice Skupštine da izjednači predlagače zakona.

Na početku rada, poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi upitao je kada će uslovi u zatvorima u Nišu i Beogradu biti poboljšani, navodeći da su u niškom zatvoru posebno loši uslovi za Albance i da je prošle nedelje Albanac umro u zatvoru, jer mu je lekarska pomoć kasno pružena.

Pogledajte još