Šestoro Srba izgorelo u požaru u Rusiji!

Šest srpskih radnika je poginulo na severu Rusije, u požaru koji je zahvatio gradilište na sibirskom polustrvu Jamal, rečeno je danas agencija Beta u srpskim diplomatskim krugovima u Rusiji.

Kako je iz tih krugova rečeno Beti, podaci su preliminarni i dobijeni su iz ruskih izvora, a više detalja znaće se kasnije.

Srpski mediji su danas javili da je požar izbio sinoć, da je u njemu prema nezvaničnim podacima nastradalo osam osoba, a da je u trenutku izbijanja požara na gradilištu bio veliki broj radnika iz Srbije koji su otišli u Rusiju preko firme Velestroj.

Prema navodima lista Blic, u požaru je izgoreo smeštajni blok sa oko 80 soba, a radi se o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Kirgistana, Rusije i Belorusije.

List piše da se uzrok još ne zna, ali da se prema njegovim informacijama sa lica mesta najverovatnije zapalila prostorija u kojima su zaposleni sušili odeću.

Bezbednosne procedure u kolektivnom smeštaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grejalice čak ni kada krenu na spavanje – kaže za Blic radnik “Velestroja” koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Desetine soba su potpuno izgorele, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.

Firma “Velestroj” već godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom poslednjih meseci znatno manji, usled sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.

telegraf.rs

Pogledajte još