Da li se gojimo zbog nedostatka vitamina?

Istraživanje je otkrilo da npr. količina vitamina A u organizmu može itekako da utičea na gojenje!

Istraživači su analizirali odgovore više od 18 000 Amerikanaca datih u sedam godina, koliko je trajala anketa, a istraživanje je ukazalo na to da su gojazne osobe imale od 5 do 12 odsto niži unos svih mikronutrijenata.

Otkriveno je nekoliko specifičnih nedostataka: u poređenju s normalnom telesnom masom odraslih osoba, 20 odsto više gojaznih odraslih osoba nema dovoljno vitamina A, vitamina C i magnezijuma. Osim toga, gojazne osobe su u većem procentu imale manju količinu kalcijuma, vitamina D i vitamina E od preporučene.

Šta nam govore ovi podaci?

Jedno od objašnjenja glasi da osobe s višim indeksom telesne mase (BMI) jednostavno imaju tendenciju da jedu hranu s manje hranljivih materija. Ali autori istraživanja ističu i drugu mogućnost: nedovoljan unos hranjivih materija zapravo može da doprinese nastanku gojaznosti.

Vitamin A, kako objašnjavaju stručnjaci, povezan je s regulisanjem masnih ćelija i hormona, što utiče na održavanje zdrave telesne težine. I vitamin D može da igra ulogu u oslobađanju leptina, hormona koji kontroliše naš osjećaj gladi i utiče na količinu masnoća uskladištenih u telu. Ukoliko ovih vitamina nemamo dovoljno u organizmu, to može da utiče na telesnu težinu.

Analiza je takođe pokazala da 40 odsto svih odraslih osoba, bez obzira na težinu, nije unosilo preporučenu količinu vitamina A, C, D i E, kao i kalcijuma i magnezijuma.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još