Lekari valjevskog Doma zdravlja prete štrajkom

Optužuju ih da su odgovorni za kašnjenje plata jer, kako tvrde, obračun zarada ne žele da rade u redovno radno vreme, već žele da im se to računa kao prekovremeni rad!

- Jedina smo medicinska ustanova u Srbiji koja nije primila januarsku platu, nego smo u poslednjih 40 dana primili polovinu te zarade. Razlog je, naizgled, banalan. Jedna blagajnica-likvidatorka ucenjuje sve nas i direktora, jer obračun plata neće da radi u redovno radno vreme, nego hoće da joj to bude obračunato kao prekovremeni rad i, naravno, dodatno plaćeno. Ona je, međutim, samo eksponent zavereničke grupe koju čine finansijski direktor i šef računovodstva koji žele da na ovaj način dovedu do smene direktora - tvrdi dr Miroslav Jovanović, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Doma zdravlja.

Po njegovim rečima, bar 200 od 360 zaposlenih u ustanovi potpisaće zahteve za njihovu smenu. Zahtev je dostavljen i Skupštini Valjeva, a ako ne bude ispunjen, zaposleni će stupiti u generalni štrajk.

Direktor Doma zdravlja dr Milivoje Simović kaže da su kontrole Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja osporile isplate prekovremenog rada nemedicinskim radnicima, zbog čega su u prošloj godini morali da vrate 13,5 miliona dinara, isplaćenih kao bonusi računovodstvu za prekovremeni rad na koji, kako tvrde inspekcije, nemaju pravo.

Izvor: Blic

Pogledajte još